Janet Jackson in Justin Timberlake sta nastopila med odmorom Super Bowla 1. februarja 2004. Foto: EPA
Janet Jackson in Justin Timberlake sta nastopila med odmorom Super Bowla 1. februarja 2004. Foto: EPA
Janet Jackson
Po incidentu je sledil medijski linč proti Jacksonovi. Foto: EPA/Reuters

zapisala v zgodovino zvezdniških škandalov.

Pevca sta bila že pred koncem pesmi, ko je Justin, nekdanji spremljevalec razvpite Britney Spears, ob besedah "Gonna have you naked by the end of this song" Janet povlekel za korzet in ji ga strgal, tako da se je na malih zaslonih videla njena desna dojka, ki jo je prekrivala le srebrna zvezda. Ker so organizatorji takoj ugasnili luči, so gledalci podvomili, da je šlo za naključje.

V ZDA je izbruhnil pravi škandal, večina se je zgražala nad dejanjem, češ da zvezdniki "onesnažujejo" odraščanje otrok. Timberlake se je pozneje za incident, ki ga je poimenoval "oblačilna motnja", opravičil, Janet pa ga je označila za "nesrečo". Po množičnih pritožbah ogorčenih Američanov je morala televizija CBS takrat plačati 550.000 dolarjev kazni, Justin in Janet pa sta jo odnesla brez stroškov, saj sta ves čas vztrajala, da je šlo za nesrečno naključje.

Jacksonovi so istega leta prepovedali navzočnost na grammyjih in ji pripravili pravo medijsko mrtvilo, potem ko so jo na črni seznam postavili pri CBS-u, Viacomu in nekaterih podružnicah MTV-ja. Timberlake se je pet let po neljubem dogodku opravičil Jacksonovi, da se ni bolj postavil na njeno stran v trenutkih, ko je bila najranljivejša.

Že res, da je bil nastop Jacksonove eden izmed najbolj gledanih televizijskih dogodkov tistega leta, toda danes medijski poznavalci priznavajo, da bi bila podobna gesta le pljunek v morje ob prizorih, kakršne je lani uprizorila Miley Cyrus.