Bila je dvakrat poročena. Foto: AP
Bila je dvakrat poročena. Foto: AP

Ross se je rodila 26. marca 1944 v Detroitu, industrijski metropoli ameriške zvezne države Michigan. V njenem rodnem mestu domuje tudi znamenita glasbena založba Motown. Založba je postala znana po izvajalcih, kot so Marvin Gaye, Stevie Wonder in The Temptations, ki so skupaj oblikovali značilen glasbeni pečat založbe. Zastopala je tudi skupino The Supremes, naslednico skupine The Primettes, ki jo je skupaj s še tremi dekleti ustanovila prav Ross.

Po več kot dveh desetletjih je Ross zapustila založbo Motown in se preselila k založbi RCA, kjer je požela velik uspeh z uspešnico Why Do Fools Fall In Love. Prav tako uspešen je bil tudi album Silk Electric, na katerem je bila tudi pesem Muscles, ki jo je napisal in bil njen producent nihče drug kot takrat nadobudni Michael Jackson.

V poznih 80. letih minulega stoletja je glasbena kariera Ross stagnirala. Glasbenica jo je poskušala oživiti z vrnitvijo k založbi Motown in osredinjenjem na pop in disko uspešnice, a se poskus nadgradnje slavnih dni Supremes in oživitve skupine ni izkazal za uspešnega.

Najpozneje do preloma tisočletja je okoli grammyjevke in prejemnice predsedniške medalje svobode (The Presidential Medal of Freedom), najvišjega civilnega odlikovanja v ZDA, vse bolj ali manj potihnilo. Glasbenica tudi več kot 15 let ni izdala nobene nove pesmi. Vse do leta 2021. Pandemija covida-19 jo je spodbudila k pisanju, vajah in snemanju, kar se je končalo z albumom Thank You – mešanico svežega zvoka in njenega življenjskega dela.

Ross, ki je bila dvakrat poročena, je album označila za "album ljubezni", dopolnjen s čustvenimi besedili in plesnimi aranžmaji. Pomen, ki ga Diana Ross še vedno ima v glasbenem svetu, se kaže tudi v tem, koga je pritegnila k sodelovanju pri 13 pesmih.

Tudi na odru se Ross še vedno pojavlja z velikimi imeni. Konec avgusta bo na primer nastopila na kalifornijskem festivalu Fool in Love. Njeni oboževalci pri tem upajo na prav posebno ponovno snidenje, saj bo tam nastopil tudi Lionel Richie. Prav z njim v duetu je Ross leta 1981 zapela uspešnico Endless Love.