"Vsak se odloči zase," je mnenje spremenil Dolce. Foto: EPA

Priznana italijanska modna oblikovalca Domenico Dolce in Stefano Gabbana sta takrat dejala, da nasprotujeta umetni oploditvi in posvojitvam istospolnih partnerjev, čeprav sta tudi sama homoseksualca. "Nobenih kemičnih potomcev in najetih maternic. Življenje poteka naravno, so stvari, ki jih ne bi smeli spreminjati," je izjava, s katero je razburil Dolce.

Javno je svojo ogorčenost nad izjavo takrat delil britanski glasbenik Elton John, ki je svoje oboževalce tudi pozval k bojkotu znamke D&G. "Kako si drzneta moja čudovita otroka označiti za 'sintetična'," je zapisal glasbenik, ki ima s partnerjem Davidom Furnishem dva sinova, ki sta bila rojena s pomočjo umetne oploditve in nadomestne matere.

Domenico in Stefano sta se po incidentu za nekaj časa zavila v molk, po dolgem premisleku pa je zdaj Dolce v intervjuju za Vogue dejal: "Veliko sem razmišljal o tem in se pogovarjal s Stefanom. Dojel sem, da so bile moje besede neprimerne in za to se opravičujem. So le otroci," je komentiral izjavo o "sintetičnih" otrocih.

Premislil si je tudi glede umetne oploditve: "Vsak se odloči zase. Ne vem vsega o umetni oploditvi, ampak rad vidim, da so ljudje srečni. To je kot zdravilo. Znanost je tu, da pomaga ljudem."

Svojega (zdaj le še) poslovnega partnerja podpira tudi Gabbana, ki je razkril celo, da je sam želel posvojiti otroka, vendar je to v Italiji skoraj nemogoče: "Pozanimal sem se o posvojitvah v Italiji. Že za heteroseksualne pare je težko, kaj šele, če si gej."