Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kalifornijsko sodišče druge stopnje je v petek odločilo, da "korporacija, ki zaposlenemu omogoča spolno zlorabo otrok, ni opravičena aktivne obveznosti zaščite teh otrok samo zato, ker je tisti, ki je odgovoren za zlorabo, lastnik družbe".

V odločbi je sodišče navedlo tudi, da se nikakor ne more strinjati s tem, da v tem primeru korporacije ni mogoče bremeniti samo zato, ker ima enega (pokojnega) delničarja. Zato razveljavljamo prejšnje sodbe," so dodali.

Robson in Safechuck sta Jacksona obtožila spolne zlorabe v otroštvu. Safechuck je bil star osem let, ko se je pojavil z Jacksonom v reklami za Pepsi leta 1986, Robson pa je bil star pet let, ko je zmagal na tekmovanju v plesu, podobnem Jacksonovemu, ko je zvezdnik nastopal v avstralskem Brisbanu, poroča CNN.

V dokumentarcu Leaving Neverland (2019) sta oba podrobno opisala, kako naj bi se Jacksonova domnevna spolna zloraba nad njima postopoma stopnjevala, zlorabe pa so spremljali pritiski o tem, da naj ničesar ne razkrivata. Jackson je umrl leta 2009, a tožniki zahtevajo odškodnino od dveh zabaviščnih podjetij, ki sta bili v velikem delu svojega obstoja izključno v lasti in upravljanju Jacksona.

Jonathan Steinsapir, odvetnik korporacije Estate of Michael Jackson, je v izjavi za CNN povedal: "Razočarani smo nad odločitvijo sodišča," pozneje pa je dodal, da je Michael Jackson nedolžen. Po drugi strani je odvetnik žrtev Vince William Finaldi povedal, da je vesel, a ni presenečen, saj so bile prejšnje odločitve sodišč napačne in "v nasprotju s kalifornijskimi zakoni".