Trump bi gotovo dejal, da mu je do elitnega seznama zmanjkalo čisto malo. Foto: Reuters
Trump bi gotovo dejal, da mu je do elitnega seznama zmanjkalo čisto malo. Foto: Reuters

Donald Trump je že večkrat dejal, da ga je predsedovanje drago stalo. Tega sicer morda ni mislil le v finančnem smislu, a v reviji Forbes so potrdili, da se je njegova vrednost po koncu predsedovanja močno zmanjšala.

Gates je kljub ločitvi na četrtem mestu najbogatejših Američanov. Foto: AP
Gates je kljub ločitvi na četrtem mestu najbogatejših Američanov. Foto: AP

To po oceni analitikov sicer nima veliko zveze s koncem njegove funkcije, saj so za to bolj krive razmere na trgu. Večino Trumpovega premoženja namreč leži v nepremičninah v mestih, ki med pandemijo niso pridobile bistvene vrednosti. Po drugi strani so delnice tehnoloških podjetij in kriptovalute v istem času vratolomno poskočile, zato so številni ameriški bogataši v tem času pridobili bistveno več od nekdanjega predsednika.

Zato tudi ni presenetljiv vrh lestvice, ki mu kraljujejo digitalni in tehnološki velikani. Na prvem mestu je z 200 milijardami dolarjev še vedno Amazonov Jeff Bezos, sledita pa mu lastnik podjetja za električne avtomobile Tesla Elon Musk s 190 milijard dolarjev vrednim premoženjem in vodja Facebooka Mark Zuckerberg s 130 milijardami dolarjev. Prva ženska na seznamu je Alice Walton, dedinja trgovinske verige Walmart.

Po besedah analitikov pri reviji Forbes je Trump trenutno blizu 1300. mesta na lestvici, do elitne skupine 400 najbogatejših pa mu je nekoliko ironično zmanjkalo prav 400 milijonov dolarjev. Trenutno je njegovo premoženje vredno 2,5 milijarde dolarjev, največ pa je bilo vredno leta 2015, ko so ga ocenili na 4,5 milijarde dolarjev.