Drake se je izgovarjal na parkiranje praznega letala. Foto: Reuters
Drake se je izgovarjal na parkiranje praznega letala. Foto: Reuters

Po tem, ko so se pred očitki javnosti zaradi nesmiselno kratkih zasebnih poletov že zagovarjali številni zvezdniki, je oboževalce razjezil tudi raper Drake.

V preteklih šestih tednih je 35-letnik s svojim Boeingom 767 opravil tri izjemno kratke polete, ki so trajali sedem, 12 in 14 minut. Za najdaljšega izmed trojice je letalo porabilo dobrih 1600 litrov goriva in ustvarilo štiri tone emisij, kar je letni ogljični odtis povprečne osebe, poroča Guardian.

Pevec se je na očitke že odzval in zapisal: "Ti leti so namenjeni premeščanju letala na letališče, kjer je parkirano. Takrat ne leti nihče." Nekateri oboževalci so po zapisu stopili v bran zvezdniku, a je večino še bolj razjezil, ker je njegovo letalo onesnaževalo okolje popolnoma brez potrebe.

200-milijonski Air Drake

Zaradi zasebnih letal se letno v ozračje izpusti več kot 33 milijonov ton toplogrednih plinov, kar je približno enako, kot na letni ravni zrak onesnaži Danska. Zaradi majhnega števila potnikov je letenje na zasebnih letalih v luči okoljevarstva še toliko bolj nesmiselno. "Izjemno kratki in nepotrebni poleti še poglabljajo podnebno krizo. Upam, da se bodo zvezdniki zavedeli svojega negativnega vpliva na okolje," je povedal Scott Hochberg iz Centra za biološko raznovrstnost.

Opredelil se je tudi o absurdnem izgovoru raperja, ki je dejal, da je letalo bilo prazno: "Če Drake misli, da je prazno letalo boljše od tistega z nekaj zvezdniki, potem živi svoj meme." Kanadčan je tudi eden izmed vodilnih onesnaževalcev med zvezniki, saj je njegovo letalo Air Drake ogromno. Boeing 767 je vredno slabih 200 milijonov evrov.