Britanska zvezdnica Dua Lipa se je leta 1995 v Londonu rodila albanskima priseljencema Anesi in Dukagjinu s Kosova. 27-letnici, na katero je že v otroštvu glasbeno vplival njen oče, nekdanji član rockovske skupine, pa je albanski predsednik Bajram Begaj namenil posebno čast.

Sorodna novica Dua Lipa je postala častna ambasadorka Kosova

Zaradi mednarodnega širjenja albanske zapuščine skozi svojo glasbo ji je namreč v luči 110. obletnice neodvisnosti Albanije od Osmanskega cesarstva, ki ga država praznuje 28. novembra, podelil albansko državljanstvo. Ob tem je priznal, da mu je bila ta gesta v čast, saj je prav pevka, ki je leta 2017 izdala debitantski album, poskrbela, da so Albanci postali poznani po vsem svetu, poroča Guardian.

"Tudi jaz bom Albanka z dokumenti," je dejala glasbenica pred državljansko prisego v mestni hiši v Tirani. "To je nepopisno veliko veselje," je priznala grammyjevka, ki se je nato fotografirala za potni list, dala prstne odtise in podpisala vlogo za osebno izkaznico in potni list. Predsedniku in županu Erionu Veliaju se je za izkazano čast zahvalila tudi na družbenih omrežjih, na katerih je objavila serijo fotografij. Glasbenica bo v prestolnici Albanije tudi nastopila.

Z očetom je leta 2016 soustanovila fundacijo Sunny Hill Foundation, v okviru katere z letnimi koncerti v rodnem Kosovu zbira sredstva za pomoč ljudem v finančnih težavah.