Vsestranski Charles je glasen zagovornik biokmetijstva in se ne brani kapljice žlahtnega porekla. Foto: EPA
Vsestranski Charles je glasen zagovornik biokmetijstva in se ne brani kapljice žlahtnega porekla. Foto: EPA
Charles in Camilla sta tokrat prestolonaslednikov rojstni dan dočakala na obisku v Indiji, nato pa bosta odpotovala na Šrilanko. Foto: EPA
Ob zaroki s takrat 19-letno lady Diano Spencer leta 1981. Njun zakon je 'na papirju' trajal 15 let, v resnici pa skupne sreče menda nikoli ni bilo. Foto: EPA
Leta 2005 je bila otoška javnost končno pripravljena na poroko Charlesa in Camille. Foto: EPA

Charles je v "čakalnici" za prestol najdlje v britanski zgodovini, saj na nalogo kralja čaka že od leta 1952, je tudi najstarejši prestolonaslednik po letu 1714.

Rodil se je v Buckinghamski palači kot prvi vnuk kralja Jurija VI. in kraljice Elizabete. Izobraževal se je, tako kot njegov oče princ Philip, na šolah Cheam in Gordonstoun, pa tudi v Avstraliji na kampusu Timbertop pod okriljem šole Geelong. Diplomiral je na kolidžu Trinity v Cambridgeu, nato pa med letoma 1971 in 1976 služil v Kraljevi mornarici.

Ukvarja se z dobrodelnimi in družbenokoristnimi dejavnostmi, je pokrovitelj več človekoljubnih in umetniških organizacij. Je glasen zagovornik biokmetijstva in redno opozarja na to, kako človeštvo premalo skrbi za okolje. Prizadevanja na tem področju so mu prinesla priznanja po vsem svetu.

Dejaven je tudi na področju ohranjanja arhitekturne dediščine, tuje mu niso niti alternativna medicina in zelišča. Leta 1980 se je podpisal celo pod knjigo za otroke The Old Man of Lochnagar, ki so jo postavili na oder in po njej posneli kratki film.

Po burnem zakonu z Diano srečen s Camillo
Leta 1981 se je poročil z lady Diano Spencer, s katero sta se jima rodila sinova princ William (1982) in princ Harry (1984). Charlesov zakon z Diano je bil težaven in buren, razšla sta se leta 1992, ločila štiri leta kasneje, saj naj bi imel princ več zunajzakonskih razmerij, najvidnejše je bilo tisto s Camillo Parker-Bowles.

Diana je leta 1997 umrla v prometni nesreči, Charles pa se je leta 2005 končno poročil z ljubeznijo svojega življenja Camillo, ki zdaj nosi naslov vojvodinja Cornwallska.

Ob Charlesovem 65. rojstnem dnevu je Camilla prvič odkrito in sproščeno spregovorila o njunem zakonu, svojega moža, s katerim sta si nadela vzdevka Fred in Gladys, je opisala kot "deloholika" - menda tudi zdaj, ko je dosegel starost, pri kateri mu na Otoku pripada državna pokojnina, ne namerava počivati.

Razkrila je še, da je zanj resnično težko izbrati darilo, tako za rojstni dan kot za druge priložnosti. A tokrat mu je kupila nekaj porcelanastega, kar mu bo, upa, všeč, saj je tudi navdušen zbiratelj starin.

Vojvodinja pravi, da Charles, ki med svoje konjičke prišteva tudi slikanje, rad praznuje, lani sta bila za njegov rojstni dan na Novi Zelandiji, letos pa sta na državniškem obisku v Indiji, kjer bo moža poskušala prepričati vsaj v kak sprehod, če že ne bo hotel posedati na soncu, saj "ni tip, ki bi poležaval".

Princ Charles je julija letos prvič postal dedek, saj sta njegov starejši sin William in žena Catherine, vojvodinja Cambriška, dobila sina Georgea Louisa Alexandra, princa Cambriškega, ki je tretji v vrsti za prestol po svojem dedku in očetu.

V galeriji si oglejte nekaj zanimivih fotografij s popotovanj po svetu princa Charlesa (in vojvodinje Camille).