Conchita Wurst je na dobrodelni dogodek, kjer je tudi nastopila, prišla ob boku modnega oblikovalca Jeana Paula Gaultierja. Foto: Reuters
Conchita Wurst je na dobrodelni dogodek, kjer je tudi nastopila, prišla ob boku modnega oblikovalca Jeana Paula Gaultierja. Foto: Reuters
Bill Clinton
Osrednji gost prireditve je bil sicer nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton. Foto: Reuters

Na prireditev je prišla ob boku francoskega modnega oblikovalca Jeana Paula Gaultierja in že takoj osupnila vse zbrane. Čeprav so se sinočnjega dobrodelnega dogodka udeležili tudi nekdanji predsednik Združenih držav Amerike Bill Clinton, igralki Lindsay Lohan in Marcia Cross (Razočarane gospodinje), pevka Courtney Love in oblikovalka Vivienne Westwood.

Dunaj je po zmagi bradatega travestita na začetku meseca postal vsaj začasno podoba središča strpnosti in sprejemanja drugačnosti. Tudi ljudje sami - sploh tisti, ki so se udeležili sinočnjega Life Balla - priznavajo, da se je ozračje v avstrijski prestolnici spremenilo.

A dogajanje na 22. Life Ballu je ostalo enako. Tam lahko pozabite na skopo večerno opravo. Gostje namreč pridejo v svojih najbolj svečanih oblekah, ki jih pozneje oceni "modna policija" in najboljše celo nagradi s polovično vstopnino za dogodek. Vstopnice se namreč običajno delijo prek loterije in stanejo 160 evrov.

"Počutim se tako revno oblečen," se je šalil Clinton, ki je letos popestril dogajanje na Dunaju. Na Life Ballu so lani namreč zbrali 2,4 milijona evrov in velik del tega zneska je prejela Clintonova zdravstvena fundacija, ki pomaga otrokom, okuženim z virusom HIV, in si prizadeva za zmanjšanje števila okuženih otrok.

Sporna oglaševalska akcija
Sicer pa se je letošnji Life Ball začel z razvpito oglaševalsko kampanjo, saj je privabil veliko kritik na račun plakatov, na katerih se pojavlja manekenka Carmer Carrera. Fotograf David LaChapelle je namreč oblikoval dve različici njene podobe - z ženskimi in moškimi genitalijami. Kaplja čez rob za številne pa je bil slogan: "Sem Adam. Sem Eva. Sem jaz."

A organizator dobrodelnega dogodka Gary Keszler je zagotovil, da s plakati niso želeli provocirati in izrabiti zmage Conchite Wurst na Evroviziji, ki je podobno kot v Köbenhavnu pred dnevi: prišla, nastopila, odšla in pustila nepozaben pečat.

Več utrinkov si lahko pogledate v galeriji spodaj.