Kraljica Elizabeta II.,
Kraljica Elizabeta II., "stisnjena" med dva pripadnika irske garde. Foto: Reuters

Skupno je odlikovanja Reda britanskega imperija prejelo 1.180 ljudi, poleg omenjenih dveh pa še Atkinsonov soigralec iz Črnega gada Tony Robinson. Igralca sta bila odlikovana na predvečer 30. obletnice predvajanja prve epizode serije.

Atkinson, znan tudi kot Mr. Bean, je zaradi svojih zaslug na področju igre in dobrodelnosti postal poveljnik reda in ob tem poudaril, da je nad nagrado, ki je zanj velika čast, "resnično presenečen". Robinson pa si je z delom v javnosti in politiki prislužil viteški naziv. "Prisegam, da bom od tega dne naprej pobil vse uporniške zmaje in rešil vse gospodične v težavah, ki bodo prosile za mojo pomoč," se je pošali 66-letnik.

Na balkonu vsi, razen Philipa
Pozneje pa so se kraljica Elizabeta in drugi člani kraljeve družine (z izjemo princa Philipa, vojvode Edinburškega, ki je še vedno v bolnišnici) udeležili tradicionalne parade Trooping the Colour, kjer pa je "šov" znova ukradla žena kraljičinega vnuka Williama, Catherine, ki se je v kočiji pripeljala skupaj s Camillo, vojvodinjo Cornwalsko. Za Catherine je to (vsaj uradno) zadnji javni nastop pred porodom. Celotna kraljeva družina se je nato pokazala na balkonu Buckinghamske palače in si ogledala prelet letal britanskih kraljevih zračnih sil (RAF).

Spodaj si lahko ogledate nekaj fotoutrinkov današnjega dogajanja v Londonu in prve parade Trooping the Colour, ki se je je Elizabeta udeležila - takrat (leta 1951) še kot princesa.