Oče naroda, kot mu rečejo Tajci, se ob jubileju ni pojavil v javnosti, saj ima zdravstvene težave. Foto: Reuters
Oče naroda, kot mu rečejo Tajci, se ob jubileju ni pojavil v javnosti, saj ima zdravstvene težave. Foto: Reuters
Praznovanje se je začelo z verskim obredom, ki ga je pred kraljevo palačo v središču Bangkoka vodilo 770 budističnih menihov. Na obredu se je zbralo tudi na stotine kraljevih privržencev. Foto: Reuters
Na Tajskem kralj nima ustavnih pooblastil, predstavlja pa zelo močno moralno oblast in velja za edino osebo, ki lahko združi Tajce. Foto: Reuters

Praznovanje se je začelo z verskim obredom, ki ga je pred kraljevo palačo v središču Bangkoka vodilo 770 budističnih menihov. Na obredu se je zbralo tudi na stotine kraljevih privržencev.

Številni prebivalci Bangkoka so danes oblečeni v rumene majice, saj je rumena kraljeva barva. Številni imajo na majicah izpisano geslo Ljubimo kralja. Pred bankami pa se vijejo dolge vrste ljudi, ki bi radi kupili spominski bankovec za 70 bahtov.

Kraljevi privrženci zaskrbljeni
Oče naroda, kot mu rečejo Tajci, se ob jubileju ni pojavil v javnosti. 88-letni kralj je zadnje mesece v bolnišnici in že od septembra lani daleč od oči javnosti, kar zbuja zaskrbljenost med monarhu zelo naklonjenimi Tajci.

Iz kraljeve palače so v torek sporočili, da je bil operiran zaradi težav s srcem, še vedno pa je tudi na zdravljenju zaradi vodenoglavosti. Tudi njegova 83-letna žena Sirikit je od kapi leta 2012 hudo bolna.

Bumibol prestol zaseda od 9. junija 1946, potem ko so njegovega brata našli ustreljenega v palači v Bangkoku. Ta smrt še danes velja za zelo skrivnostno. Po letih vladanja tajski kralj prekaša tudi britansko kraljico Elizabeto II. Na Tajskem ga obravnavajo podobno kot božanstvo, varuje pa ga eden najstrožjih zakonov proti žalitvi monarhov na svetu.

V začetku vladavine je Bumibol z različnimi infrastrukturnimi in kmetijskimi projekti spodbujal gospodarski razvoj Tajske. Od njegovega prevzema prestola je tamkajšnja vojska več kot desetkrat izvedla udar, a Bumibol je vedno veljal kot porok kontinuitete in enotnosti. Nazadnje je vojska udar izvedla aprila 2014. Leta 2017 naj bi sicer obnovili demokracijo, so napovedali.

V politično zelo razdeljeni državi je vprašanje kraljevega naslednika občutljiva tema. Imenovani naslednik je njegov sin, princ Maha Vadžiralongkorn.