Lepotici iz Salvadorja in Portorika. Latinskoameričanke so vedno v najožjem krogu favoritinj. Foto: Reuters
Lepotici iz Salvadorja in Portorika. Latinskoameričanke so vedno v najožjem krogu favoritinj. Foto: Reuters
Mis universe
Edina fotografija (dekleta stojijo pred znamenitim Bolšoj teatrom), na kateri je opaziti našo Nino. Stoji skrajno desno, v rjavi bundi. Foto: EPA

Kandidatke za lento najlepše "v vesolju" so prejšnji teden prišle v Moskvo, kjer jih čaka kup dejavnosti pred vrhuncem, devetim novembrom, ko bodo v dvorani Crocus City Hall izbrali najlepšo med njimi, ki bo na prestolu nasledila temnolaso Američanko Olivio Culpo. Mimogrede, izbor bo potekal ob nenavadni uri - ob petih zjutraj po moskovskem času, saj je lastnik televizijskih pravic ameriška hiša NBC, ki želi tekmovanje prenašati v najbolj gledanem času za Američane.

A do devetega novembra je še veliko dni, ko bodo dekleta skušala izstopiti iz množice in očarati žirijo in fotografe s postavo, nasmehom ali osebnostjo. Tuje agencije tako iz Moskve že nekaj dni pošiljajo različne fotografije s priprav in dogodkov - z večerje dobrodošlice, sprehoda po Rdečem trgu, modne revije, preizkusa vožnje avtomobila ... A čeprav smo podrobno "prečesali" ves material, smo slovensko mis, plavolaso Nino Đurđević, komaj opazili, saj je ni na nobeni fotografiji, na kateri bi pozirala sama, ne na takšni v dvoje, opazili pa smo jo na skupinskem utrinku z Rdečega trga, ko je sicer visokorasla Mariborčanka (meri 1,78 metra) stala skrajno desno.

Lahko po Američanki znova zmaga ... Američanka?
Kaj pa kažejo stavnice? Slovenska misica (najvišjo slovensko uvrstitev, 11. mesto, na tem tekmovanju, ki je v lasti Donalda Trumpa, še vedno drži Tjaša Kokalj) se uvršča v zlato sredino, med favoritinjami pa so lepotice iz držav, ki so tudi v preteklosti posegale po najvišjih uvrstitvah. Največ se tako "šušlja" o tekmovalkah iz ZDA, Paname in s Filipinov, med "vroče" kandidatke pa sodijo tudi dekleta iz Španije, Indije, Izraela, Velike Britanije, Poljske, Rusije, Portorika in Južne Afrike.

Lepotne izbore v zadnjem času pogosto spremljajo tudi različni protesti in incidenti. Spomnimo se le na nedavni izbor za mis sveta, ko so morali lepotice iz Džakarte zaradi protestov islamistov prestaviti na Bali. Tudi v Moskvi, ki tak izbor sicer gosti prvič, povsem brez škandalov ne gre. Če odmislimo zaplet glede izobrazbe naše Nine Đurđević (o tej zgodbi bomo še poročali, ko dobimo nove dokaze), je znova strasti razburkala ruska protigejevska zakonodaja, o kateri se veliko govori tudi pred bližnjimi olimpijskimi igrami v Sočiju.

Svetovni izbor mis universe namreč tradicionalno povezujeta Giuliana Rancic in Andy Cohen, a se je slednji tej nalogi letos odpovedal. Dejal je, "da se mu ni zdelo prav, da kot homoseksualec stopi na rusko zemljo". V njune čevlje bosta tako stopila Melanie Brown, članica nekdanje dekliške skupine Spice Girls, in voditelj na NBC-ju Thomas Roberts, ki pa je, zanimivo, tudi gej.

Kaj dekleta počnejo v Moskvi, lahko vidite v spodnji galeriji.