Barbra Streisand je medalje zelo vesela. Foto: Reuters
Barbra Streisand je medalje zelo vesela. Foto: Reuters

Obama je ob podelitvi nagrad povedal, da slavijo nekaj neverjetnih posameznikov - inovatorjev, umetnikov in voditeljev, ki prispevajo k trdnosti ameriškega naroda.

Med izjemnimi posamezniki je tudi Barbra Streisand, za katero se je Obama pošalil, da ne more verjeti, da v kopici nagrad, ki jih je prejela v karieri, še ni prejela predsedniške medalje svobode. Poleg umetniškega prispevka je povedal še, da je Barbra večna bojevnica za enakopravnost žensk, zavzema pa se tudi za rešitev vprašanj, kot so bolezni srca.

Nagrado je prejel tudi režiser Steven Spielberg za svoj obsežen filmski opus, prvi mož ZDA pa je naštel le nekaj filmov, s katerimi se je Spielberg vpisal v filmsko zgodovino. Nagrajena sta tudi zakonca Estefan: glasbenik in producent Emilio Estefan, ki je osvojil 19 grammyjev, in Gloria, ena izmed najuspešnejših latinoglasbenic ... Posmrtno je medaljo prejel legendarni igralec bejzbola Yogi Berra.

Predsedniško medaljo svobode je ustanovil Hary Truman za posameznike, ki ne bi mogli prejeti najvišjega odlikovanja v ZDA, kongresne medalje svobode. Na začetku so jo podeljevali le posameznikom, ki so se izkazali na področju državne varnosti in diplomacije. Predsednik John F. Kennedy pa je definicijo leta 1963 razširil tudi na osebe, ki so prispevale k svetovnemu miru in kulturi ali se kako drugače odlikovale na zasebnem ali javnem področju.