Harry kot pomočnik pilota vojaškega helikopterja apache uživa v svojem delu. Foto: Reuters
Harry kot pomočnik pilota vojaškega helikopterja apache uživa v svojem delu. Foto: Reuters
Princ Harry
Intrevju je bil posnet že pred nekaj tedni, a je zanj veljal embargo. Zdaj, ko je Harry končal misijo v Afganistanu, pa so njegove besede preplavile britanske medije. Foto: Reuters

Da, mnogi so bili ... Naša eskadrilja je zelo dejavna, vsi veliko streljamo. Streljamo takrat, ko je treba, in vzamemo življenje zato, da rešimo življenje. Če kakšni slabi ljudje želijo škoditi našim fantom, jih moramo vreči iz igre.

O tem, ali je koga ubil.
Princ Harry
Čas si je krajšal s PlayStationom. Foto: Reuters

28-letnik, ki je bil nedavno izbran za najbolj zaželenega samskega moškega na svetu, bo z zelo odkritimi besedami v muslimanskem svetu zagotovo povzročil nemalo ogorčenja. Princ je bil del britanskih vojnih sil kot pomočnik pilota helikopterja apache v nemirni provinci Helmand od septembra lani, v domovino pa se vrača v sredo. Britanski mediji so zato šele zdaj objavili izčrpen intervju z njim, posnet v oporišču Camp Bastion v Afganistanu.

"Slabe fante je treba odstraniti"
Rdečelasi Harry je na vprašanje, ali je ubil kakšnega sovražnika, dejal: "Da, mnogi so bili ... Naša eskadrilja je zelo dejavna, vsi veliko streljamo. Streljamo takrat, ko je treba, in vzamemo življenje zato, da rešimo življenje. Če kakšni slabi ljudje želijo škoditi našim fantom, jih moramo vreči iz igre." Dejal je še, da v svojem delu uživa, "saj je eden tistih ljudi, ki obožuje igranje PlayStationa in Xboxa, zato ima zelo spretne prste".

Captain Wales
Princ, ki ima v 662. eskadrilji tretjega polka britanskih zračnih sil bojno ime Captain Wales, je še razkril, da so njegove izmene dolge 12 ur, med njimi pa spi v šotoru, od katerega je le 45 sekund sprinta do helikopterja. Na misijah je pomagal zavezniškim vojakom v boju proti talibanom in nudil spremstvo britanskim helikopterjem chinook in ameriškim black hawk, ko so ranjene odpeljali z bojišča. V pogovoru pa je zatrdil, da ubijanje ni bilo njegov motiv, da se je odločil postati pilot helikopterja. "Glavni vzrok je bil, da sem se lahko vrnil v Afganistan in dobro opravil svojo nalogo." Harry je bil namreč del britanske vojske v Afganistanu že leta 2009, a takrat je bil tarča mnogih zbadljivk med soborci, zato mu tista izkušnja ni ostala v lepem spominu.

"Bil je med najboljšimi"
"Ko sprožiš izstrelek, vedno zaznaš vonj po razstrelivu, celoten helikopter pa se nekoliko strese. Apacheja nikakor ne moremo primerjati z običajnim helikopterjem," je opisal izkušnjo upravljanja vojaškega helikopterja. Za svoje delo si je prislužil tudi vse pohvale svojega nadrejenega Toma de la Rueja, ki je dejal, da "se je princ izjemno izkazal" in bil "med najboljšimi v opravljanju svojih nalog".

Nima načrtov
Harry je še dodal, da ni nobenega dvoma, da svojim vojaškim zadolžitvam daje prednost pred opravljanjem nalog kot član kraljeve družine. "Sem kraljičin vnuk in rad jo predstavljam, a če sem povsem odkrit, menim, da lahko tej državi služim predvsem kot član njenih obrambnih sil, v kakršni koli vlogi že. Tudi William meni enako. Vedno bom babici priskočil na pomoč in ji skušal ustreči ter svojo državo predstavljal tudi v tujini. V bistvu nimam kakšnih dolgoročnih načrtov, zdaj, ko sem izpolnil tega - da sem se vrnil v Afganistan."

Prvič je javno spregovoril tudi o poletnem incidentu v Las Vegasu, ko je z dekleti gol žuriral dolgo v noč. Priznal je napako z besedami, "da je razočaral družino", in da je bilo njegovo obnašanje "preveč v slogu vojske in premalo v slogu princa".

Zaradi prinčevih besed so se pojavile skrbi, da bi lahko prišlo do novega izbruha napetosti v regiji in morda tudi v severni Afriki, saj se v Alžiriji še ni dobro razpletla kriza s talci, za katero naj bi stala organizacija, ki ima vezi z Al Kaido. Britanski državljani bi lahko bili tako znova izpostavljeni kot tarče muslimanskega besa. Oglasil se je tudi britanski premier David Cameron, ki je poudaril, da je "Velika Britanija zdaj v splošnem boju proti ideologiji, ki predstavlja skrajni odmik od islamske vere in trdi, da množični umori in terorizem niso le sprejemljivi, ampak tudi nujni".

O naraščaju: Bil je že čas
Princ Harry je sicer spregovoril tudi o lahkotnejših temah, ki zadevajo življenje na britanskem dvoru. Čestital je bratu Williamu in njegovi ženi Catherine, ker bosta poleti postala starša, in dodal: "Seveda sem navdušen zanju. Bil je že čas. Komaj čakam, da postanem stric. Takoj, ko sem izvedel novico, sem ju poklical po telefonu in malo smo pokramljali. Le želim si lahko, da bosta oba, predvsem pa Catherine, imela dovolj zaščite, da bosta lahko otroka vzgajala v miru in zasebnosti ter bila starša, kakršna sta si zamislila."

O svojem ljubezenskem življenju pa je dejal: "Nihče te ne more prisiliti, da se ustališ. Če najdem pravo osebo, je to šele začetek, odnos se mora razvijati počasi. Oba z Williamom se tega zavedava, saj nobeno dekle ne bo kar skočilo v kožo moje spremljevalke."

In še o bratu: William mu menda zavida, da je lahko upravljal helikopter na bojni liniji, on pa mu po drugi strani zavida, da se lahko vsak večer vrne k ženi. Kot je dejal Harry, je Will "zafrustriran", ker zaradi svoje vloge - je drugi v vrsti za britanski prestol - ne more svojega znanja uporabiti tudi v resničnem življenju, na pravi bojni misiji. "A ne razumem, zakaj mu tega ne omogočijo. Saj nihče ne bi vedel, kdo sedi v kabini."

Britanska vojska je ponudila tudi fotografije princa Harryja med opravljanjem dela v provinci Helmand.

Da, mnogi so bili ... Naša eskadrilja je zelo dejavna, vsi veliko streljamo. Streljamo takrat, ko je treba, in vzamemo življenje zato, da rešimo življenje. Če kakšni slabi ljudje želijo škoditi našim fantom, jih moramo vreči iz igre.

O tem, ali je koga ubil.