Vladimir Putin je kita s harpuno zadel v četrtem poskusu. Foto:
Vladimir Putin je kita s harpuno zadel v četrtem poskusu. Foto:

Seveda se je ruski premier Vladimir Putin na lov na kita podal le v znanstvene namene. 58-letni Putin se je z biologi podal na odpravo na Kamčatko. V četrtem poskusu je s harpuno uspešno zadel sivega kita, katerega vzorec raziskovalci potrebujejo, da bi ugotovili, od kod je kit priplaval. "Življenje je samo po sebi nevarno. To sem naredil, ker sem velik ljubitelj narave," je dejal avanturistični ruski premier.

Tudi tokrat so premierjev podvig prenašale televizije, česar so Rusi že vajeni. V aprilu se je na primer Putin iz oči v oči srečal s polarnim medvedom, ki mu je namestil sladilno ovratnico, bližnje srečanje pa je imel tudi že s sibirskim tigrom, ki ga je uspaval, da so ga lahko izpustili v rezervat.

Organizacije za varstvo živali ni prepričal
A kljub vtisu kot ljubitelja narave, ki ga želi Putin ustvariti s svojimi podvigi, organizacije za varstvo živali IFAW ni prepričal. Ti Putinu očitajo dvoličnost, saj nedaleč stran, na otoku Sahalin, največje rusko naftno podjetje Rosneft z raziskavami , ki jih je med drugim odobril prav Putin, ogroža populacijo sivih kitov.

V spodnji galeriji si lahko poleg lova na kite ogledate še nekaj Putinovih podvigov.