Monaški karabinjerji so na ukaz kneza Alberta II. izstrelili iz 42 topov. Foto: EPA
Monaški karabinjerji so na ukaz kneza Alberta II. izstrelili iz 42 topov. Foto: EPA
Poljub zakoncev Grimaldi na balkonu knežje palače pred približno tremi tedni. Foto: Reuters

36-letna kneginja Charlene je prva dvojčka v rodbini Grimaldi, katere zgodovina sega daleč nazaj, v 13. stoletje, rodila nekaj minut po 17. uri popoldne (natančneje ob 17.04 in 17.06 po tamkajšnjem času) v bolnišnici princese Grace, poimenovani po pokojni babici dvojčkov, slavni hollywoodski divi Grace Kelly, ki je po poroki s knezom Rainierjem III. postala monaška kneginja.

Čeprav je Gabrielle na svet prijokala dve minuti pred svojim bratom, bo deček prihodnji monaški knez, saj je tako zapisano v monaških zakonih dedovanja prestola.

To je prvi naraščaj za nekdanjo južnoafriško plavalko in njenega 20 let starejšega moža, kneza Alberta II. Poročila sta se pred tremi leti. Vse od trenutka, ko sta si dahnila usodni da, so prebivalci kneževine ugibali, kdaj bosta oznanila veselo pričakovanje. Govorilo se je, da sta imela s spočetjem po naravni poti nekaj težav, zato sta se zatekla k medicini.

Ima pa Albert (najmanj) dva nezakonska otroka, ki ju hiša Grimaldi ne priznava: to sta 22-letna Jazmin Grace, ki se je rodila iz bežnega razmerja z neko Kalifornijko, pa 10-letni Alexandre Coste, plod intimnega srečanja s stevardeso iz Toga. Očetovstvo je bilo v obeh primerih potrjeno z DNK-jem.

Albert je bil med porodom dvojčkov ves čas ob svoji ženi, menda je bil, ko je videl, da sta se rodila deček in deklica, prijetno presenečen, saj prej ni želel vedeti, katerega spola bosta. Govori se, da naj bi se Jacques in Gabrielle rodila s carskim rezom, kar pomeni, da bi imel zdravnik, če bi bila oba dvojčka istega spola, v rokah tudi odločanje o usodi dinastije in o tem, kdo bo njen prihodnji vladar.

Dobri dve uri po porodu, okrog 19.30, se je po vsej žepni kneževini zaslišalo grmenje iz 42 topov. Če bi se rodil le en otrok, bi jih zagnali "le" 21.

Dvojčka bosta kneževini koristila tudi zaradi pozitivne medijske pozornosti, ugotavljajo družabni kronisti, kar se je izkazalo že v primeru danskega princa Frederika in njegove žene Mary, ki sta leta 2011 postala starša dvojčkov Vincenta in Josephine.