Letizia se je na vlogo kraljice dolgo pripravljala. Zdaj je nastopil njen trenutek, da španski monarhiji skupaj z možem povrneta ugled in vdihneta novo življenje. Foto: EPA
Letizia se je na vlogo kraljice dolgo pripravljala. Zdaj je nastopil njen trenutek, da španski monarhiji skupaj z možem povrneta ugled in vdihneta novo življenje. Foto: EPA
Princesa Letizia in papež Benedikt XVI.
V španskih medijih so jo za videz že večkrat pohvalili, pod drobnogled svetovnih medijev je prišla pred dnevi. Foto: EPA
Kraljeva družina
Princ Felipe, princesa Letizia ter deklici Leonor in Sofia - (skoraj) običajna družina. Foto: EPA

Potem ko je španski kralj Juan Carlos v ponedeljek presenetljivo sporočil, da se po 39 letih vladanja poslavlja od prestola in "žezlo" predaja edinemu sinu, 46-letnemu princu Felipu, se je v središču zanimanja znašla tudi družina princa, ki naj bi bil okronan nekje po 16. juniju.

In mediji imajo o čem pisati, predvsem so že zdaj navdušeni nad Felipovo ženo Letizio, s katero sta 22. maja praznovala deseto obletnico poroke. V poplavi člankov o življenju in modnih izbirah privlačne princese ni malo takšnih, ki napovedujejo "modno vojno ikon modre krvi" med njo in cambriško vojvodinjo Catherine, nekdanjo Kate Middleton. Povezav med njima je ogromno - obe sta rjavolasi, zelo vitki, privlačni, z izjemnim občutkom za modo, poleg tega pa sta se obe omožili v kraljevo družino. A Letizia naj bi bila s svojimi 41 leti zrelejša, bolj izkušena, s tem pa tudi še bolj dostojanstvena in prefinjena kot britanska vojvodinja, žena princa Williama, ki je sicer na vsakem koraku deležna odobravanja in pohval.

Prodorna novinarka, ki je pokrivala najbolj vroče zgodbe
Življenje princese Letizie, prej znane kot Letizie Ortiz, je res zanimivo. Rojena je bila v pokrajini Asturija na severozahodu Španije v popolnoma običajni družini, saj je bil njen oče novinar, žena pa medicinska sestra. Obiskovala je javne šole, v prestolnico pa se je preselila, ko se je vpisala na tamkajšnjo univerzo Complutense. Začela je novinarsko kariero in bila v svojem poklicu izredno prodorna in uspešna, saj se je prebijala korak za korakom - od dežurne novinarke pri časopisu La Nueva España do voditeljice najbolj gledanih večernih poročil na španski nacionalni televiziji. Vmes je iz New Yorka poročala o terorističnih napadih 11. septembra in iz Washingtona o ameriških predsedniških volitvah, iz Iraka pripravljala vojne reportaže in delala tudi za španski program na ameriški televiziji CNN. Prav to je tudi bistvena razlika v primerjavi s Catherine, pri kateri gre mnogim Britancem v nos, da v življenju ni imela resnega dela in da ničesar ni sama ustvarila.

Počasi si je pridobivala naklonjenost množic
Tudi moža je Letizia spoznala med delovnimi obveznostmi. Leta 2002, ko je poročala o naftnem razlitju na severu Španije, je kraj nesreče obiskal tudi princ Felipe. Spoznala sta se in njuna ljubezenska zgodba se je začela odvijati zelo hitro. Leta 2004 je bila napoveadna zaroka - in to s princem, ki so ga predtem skušali poročiti z mnogimi evropskimi plemkinjami, saj je dolgo veljal za enega najbolj zaželenih samcev na svetu. Še isto leto sta se v madridski katedrali Almundena poročila. 25 milijonov Špancev si je ogledalo prenos dogodka in bilo navdušenih nad princesino svileno poročno obleko s 15-metrsko vlečko, ki jo je izdelal španski oblikovalec Manuel Pertegaz, na glavi pa je imela platinasto in diamantno tiaro, ki ji jo je posodila tašča, kraljica Sofia.

A trajalo je kar nekaj časa, da je kraljeva družina (pa tudi španska javnost) Letizio sprejela za svojo, saj je bila ločenka nemodre krvi. Kraljeva poroka namreč ni bila njena prva, saj je bila pred tem eno leto poročena s pisateljem in srednješolskim učiteljem Alonsom Guerrerom Perezom. Kmalu se je pojavila tudi knjiga, v kateri jo je njen bratranec David Roscasolano obtožil, da je imela pred zaroko s princem splav, a da je v zvezi s tem uničila vse dokumente. To je v državi sprožilo precejšen vihar, saj je bila prekinitev nosečnosti takrat nezakonita.

Videz popolne družine
Toda Letizia je kmalu na svojo stran pridobila naklonjenost ljudi, vse opaznejša pa je postajala tudi njena eleganca, za katero je vedno našla pravo mero okusa, da ni izpadla pretirana ali "načičkana". Družinski portret je postal popoln, ko sta zakonca dobila dve prikupni plavolasi hčerki, Leonor in Sofio. Osemletna Leonor bo z očetovim kronanjem postala prva v vrsti za španski prestol, razen če bo dobila brata. Španska zakonodaja namreč postavlja moškega prestolonaslednika pred žensko. Če bi se torej princu Felipu in Letizii rodil sin, bi po zdaj veljavnem zakonu postal prestolonaslednik on. Španska vlada je leto dni po Leonorinem rojstvu sicer začela postopek spremembe zakonodaje, po kateri bi bil prestolonaslednik prvi potomec, ne glede na spol, a zapletenega postopka ni dokončala.

Že po naravi vitka Letizia je po rojstvu hčerk močno shujšala, zaradi česar so se pojavili namigi, da je anoreksična, kar je dvor pozneje zanikal. Pojavile so se številne govorice, da je izguba teže posledica velikega pritiska po moškem potomcu.

Elegantna oblačila s seksi pridihom
Letizia in Felipe skušata kljub življenju na očeh javnosti ohranjati velik del zasebnosti. Pogosto hčerki sama odpeljeta v šolo, Letizia se brez težav prevaža s podzemno železnico in sama nakupuje v bližnji trgovini. Z leti pa so jo zaznali tudi modni radarji. Njen modni slog je nekoliko konservativen (spet navezava na britansko vojvodinjo Catherine), po drugi strani pa večkrat razkrije ramena, se obleče v usnjene hlače in pleteno jopico, tudi v kavbojkah jo je že bilo mogoče videti. Za uradne dogodke prisega predvsem na uveljavljene španske oblikovalce, kot sta Felipe Varela in Lorenzo Caprile, zaide pa tudi v španska velikana dostopne mode Zara in Mango. Vse pogosteje se uvršča na sezname najbolje oblečenih tudi po svetu, ne več le v domovini, njeno "napredovanje" v kraljico pa bo njeni priljubljenosti v rumenih medijih zagotovo dalo nov zagon.

Britanski in rumeni mediji tako že napovedujejo, da bi lahko kraljica Letizia postala najbolj priljubljena in opazovana monarhinja na svetu in tako stopila ob bok že večkrat omenjeni britanski vojvodinji Catherine in jordanski kraljici Ranii. "Rada kombinira krila in bluze ali obleke do kolen, kar kaže na to, da se v svojem telesu dobro počuti, hkrati pa se ne boji svoji podobi dodati tudi kančka seksapila," je dejal stilist Andrew Holden, ki je Letizio pohvalil tudi zaradi tega, ker ne pretirava z razsipništvom in isto obleko za razne dogodke obleče večkrat. Podobno kot pri Kate pa tudi med njene najbolj priljubljene kose v omari sodijo bež salonarji.

"Lahko je primerjati njuna sloga, saj sta si zelo podobna. A Letizia ima tisto zrelost, samozavest in sijaj, ki ga lahko prinese le več kot desetletje pojavljanja v javnem življenju," je dejal stilist in napovedal, da se bo kot kraljica verjetno morala odpovedati hlačnim kostimom, v katerih bolj kot monarhinja deluje političarka. "Njena oblačila bodo morala biti bolj uradna, krila pa daljša. A prepričan sem, da bo znala ohraniti ženstvenost v vsej svoji veličini," je dodal.