Putin in Zvesti sta se takoj povezala. Foto: Reuters
Putin in Zvesti sta se takoj povezala. Foto: Reuters

Putin, ki slovi kot ljubitelj živali, predvsem psov, je v sredo v Sočiju gostil turkmenistanskega predsednika Berdimuhamedova, ki ga je ob obisku prijetno presenetil – s seboj je namreč prinesel prenosno pasjo kletko, iz katere je potegnil mladička in ga (potem ko ga je pokazal zbranim fotografom) predal ruskemu kolegu. "Imava skupnega prijatelja - to je edinstven srednjeazijski ovčar. In danes sem s seboj prinesel tega malega ovčarja," je dejal ob predaji nenavadnega darila Putinu.

Ruski predsednik je sicer pred dnevi, 7. oktobra, praznoval svoj 65. rojstni dan, zato mu je Berdimuhamedov psa podaril (tudi) kot zapoznelo rojstnodnevno darilo, ob tem pa mu razložil še, da je mladičku nadel ime Verni (Zvesti).

Turkmenistanski ali srednjeazijski ovčar je avtohtona pasma psov, ki so jo vzredili na ožjem območju Turkmenistana in jo država skupaj s staro pasmo dirkalnih konj in ročno izdelanimi preprogami uvršča med svoje nacionalne zaklade. Veljajo za izjemno bojevite ovčarje, na katere se lahko pastirji zanesejo tudi, ko se čredi približa volk (ali pa kakšen tujec), piše Reuters.

Berdimuhamedov skušal omehčati Putina, da bi spet kupoval njihov plin
V črnomorskem letovišču Putin te dni gosti vrh nekdanjih držav Sovjetske zveze, Berdimuhamedov pa je priložnost izkoristil za prepričevanje Putina, naj začne spet kupovati njihov zemeljski plin - trgovske stike na tem področju sta državi namreč prekinili lani, ko sta se znašli v sporu glede cene plina. Srednjeazijski Turkmenistan, ki mu že dobro desetletje vlada ekscentrični Berdimuhamedov, ima namreč četrte največje zaloge zemeljskega plina na svetu.