Bolj sproščena ... Foto: Reuters
Bolj sproščena ... Foto: Reuters
Princ William, Catherine Middleton
... in bolj uradna zaročna fotografija. Obe bosta krasili skodelice, kozarce, prtičke in druge spominke, ki bodo na prodaj ob njuni poroki. Foto: Reuters

Fotografiji je 25. novembra posnel slavni fotograf Mario Testino v palači St. James v Londonu, Buckinghamska palača pa je sporočilu za javnost dodala še njegovo izjavo: "Zelo sem vesel, da lahko sodelujemo pri tem zgodovinskem trenutku, ki ga je čakal ves svet. Oba sta kar cvetela do sreče. Še nikoli nisem občutil tolikšne radosti, kot ko sem ju videl skupaj."

Okrasne brisačke - (pre)poceni spominek
Vodja gospodinjstva v Buckinghamski palači grof William Peel je po poročanju časnika The Sun pred dnevi sporočil, da zaročenca ne bosta dovolila uporabe svoje fotografije na "poceni" izdelkih, ko so na primer okrasne brisačke in majice. Brisačke so "tradicionalen" spominek ob pomembnejših dogodkih kraljeve družine - izdali so jih tudi ob poroki princa Charlesa in Camille ter ob 50-letnici vladanja kraljice Elizabete.

Fotografiji bosta tako lahko uporabljeni le na "trajnih in bistvenih" spominkih - mednje spadajo porcelan, kozarci in podobno. Odločitev je sicer v britanski javnosti, ki uživa v zbiranju tovrstnih spominkov, izzvalo precejšnje razočaranje, pa tudi posmeh.

Če je izdelek v mejah dostojnega, ga ne bodo preganjali
Pozneje so za revijo People v kraljevem gospodinjstvu zato še dodali: "Par seveda ne bo nasprotoval uporabi fotografij, če bodo uporabljene v mejah dostojnega." Ob tem opozarjajo, da je edino pravilo, ki zares ostaja, to, da nihče ne bo smel na izdelke natisniti Williamovega grba. Sicer pa se tudi v kraljevi palači zavedajo, da "neuradnih različic spominkov ne morejo preprečiti," ker jih pač ne morejo nadzirati, zato pozivajo, naj tudi ti ostanejo v mejah dobrega okusa.

Kot je znano, sta dolgoletna zaljubljenca William in Kate svojo zaroko razglasila 16. novembra (princ je svojo izbranko zasnubil že oktobra, na počitnicah v Keniji), teden dni pozneje pa sta objavila tudi datum poroke – 29. april.