Film ju je zbližal. Foto: AP
Film ju je zbližal. Foto: AP
Kurt Cobain z ženo Courtney Love in hčerko Frances Bean Cobain na podelitvi nagrad MTV septembra 1992. Foto: Reuters

"V bistvu nisem oboževalka Nirvane," je dejala v pogovoru za revijo Rolling Stone in dodala, da raje posluša Mercury Rev, Oasis in Brian Jonestown Massacre. "Grunge scena me ne zanima, ampak Territorial Pissings je jeb*** dobra pesem. Dumb - vsakič, ko jo slišim, jokam. Predstavlja razgaljeno verzijo Kurta, njegovo dojemanje samega sebe."

"Naša kultura je obsedena s pokojnimi glasbeniki. Radi jih postavljamo na piedestal," razmišlja 22-letna manekenka in slikarka. "Še bolj priljubljen je postal po svoji smrti. Ko so že mislili, da ne more postati večji, se je zgodilo prav to."

Hčerka Kurta Cobaina in Courtney Love pravi, da se zaveda podobnosti, ki jo deli z očetom. Čeprav je grunge glasba ne zanima, se podobnost vidi v njenem glasu in videzu. V intervjuju se je spominjala nekega dneva, ko so k njej domov na obisk prišli nekdanji člani skupine Nirvana, bobnar Dave Grohl, basist Krist Novoselic in kitarist Pat Smear (z njimi je nastopal v živo): "Gledali so me, kot bi videli duha."

Glasbeniki so bili presenečeni nad podobnostjo med Frances in njenim očetom, ves čas so ponavljali, da sta skoraj enaka, medtem pa obujali spomine in pripovedovali zgodbe, ki jih je temnolaska slišala že neštetokrat. "Sedela sem na stolu, verižno kadila in zdolgočaseno gledala. In rekli so, da počnem točno to, kar bi počel moj oče."

Cobainova o svojem očetu ni dajala izjav in intervjujev, za spremembo pa se je odločila po premieri prvega avtoriziranega dokumentarca o slavnem glasbeniku Kurt Cobain: Montage of Heck, ki je izboljšal tudi odnos med Frances in njeno materjo Courtney. Vdova Kurta Cobaina se je že leta 2008 povezala z režiserjem Brettom Morgenom, vendar se stvari niso začele premikati, dokler k projektu ni pristopila še Frances v vlogi izvršne producentke. "Ona je razlog, da smo tukaj. Vsi, povezani s filmom in Nirvano, smo želeli to narediti za Frances. To je film zanjo," je povedal režiser.

"Film mi je dal več resničnih podatkov o očetu, kot pa zgodbe, ki jih vsak pripoveduje po svoje," je dejala Frances in priznala, da jo je še posebej presenetila ljubezenska zgodba med njeno mamo in očetom: "Bila sta približno toliko stara, kot sem jaz. Dva prijatelja, ki sta se zaljubila, nisem pričakovala tega."

Dokumentarec, ki ga bodo na televiziji premierno prikazali 4. maja na programu HBO, je skupek zasebnih Kurtovih posnetkov in posnetkov njegovih prijateljev ter intervjujev. "Zame je bilo to čustveno novinarstvo," je ustvarjanje filma opisala Cobainova. "Je najboljši približek Kurtove zgodbe, kot bi jo povedal sam." Da gre za pravo čustveno popotovanje, je pokazala tudi Courtney, ki se je na zasebni premieri filma ob prizoru, v katerem Cobain v netreznem stanju pestuje svojo hčerko, popolnoma zlomila. "Mama me je objela in se zjokala ter ponavljala: 'Oprosti, oprosti, oprosti!' Nato pa je dejala, ali se zavedam, kako rad me je imel oče, in odgovorila sem, da vem."