Igor Bogdanoff, ki je imel šest otrok, je zaradi posledic okužbe s covidom-19 v Parizu umrl 3. januarja, njegov brat dvojček Grichka pa se je iz istega vzroka v isti bolnišnici poslovil šest dni pred njim. Francoska zvezdnika sta imela 72 let, proti covidu-19 pa kljub opozorilom prijatelja Luca Ferryja nista bila cepljena. Ker naj bi bila v dobri telesni formi in nikoli nista zbolela, sta menila, da je cepivo nevarnejše od virusa. Obraza popularne znanosti na francoski televiziji naj bi sicer verjela v delovanje cepiv, a sta menila, da jih osebno ne potrebujeta.

Igor in Grichka sta se leta 1949 na gradu v Gaskoniji, ki je na jugu Francije, sicer rodila materi in očetu, čigar predniki so imeli plemiške nazive. Medtem ko jih je očetova stran že zgodaj prenehala uporabljati, se je svojemu nazivu njuna babica po materini strani morala odpovedati, saj je imela afero z Rolandom Hayesom, eden izmed prvih temnopoltih Američanov, ki je zaslovel kot klasični glasbenik.

V Parizu sta študirala matematiko, v 80. letih pa sta zaslovela kot ustvarjalca in voditelja znanstvene oddaje Temps X, ki so jo predvajali na najstarejši francoski televiziji TF1. V okviru nje sta med letoma 1979 in 1987 poleg dejanskih znanstvenih odkritij francoski javnosti predstavila tudi znanstvenofantastične serije, kot so Doctor Who, Bojna ladja Galaktika in Zvezdne steze, poroča Daily Mail.

Njuno delo naj ne bi imelo znanstvene vrednosti

Pozneje sta želela svoj ugled, ki sta ga pridobila na televiziji, unovčiti in postati znanstvenika, a ju je ves čas obkrožala kontroverznost. Leta 1991 sta objavila prvo knjigo Bog in znanost (Dieu et la Science), ki je postala prodajna uspešnica, a ju je neki ameriški akademik kmalu obtožil, da sta prepisala njegovo delo. Sporazum so sklenili zunaj sodišča.

Dve leti pozneje sta se začela truditi, da bosta doktorirala – na koncu jima je to uspelo z najnižjo mogočo oceno. V letih 2001 in 2002 sta objavila pet člankov, a z njimi veliko članov znanstvene skupnosti ni bilo zadovoljnih. Za znanost naj namreč ne bi imeli veliko vrednosti, kar je na koncu odločilo tudi uradno poročilo francoskega nacionalnega centra za znanstveno raziskavo. Afere Bogdanoff je bilo tako konec, brata pa sta vseeno lahko obdržala doktorata. Leta 2005 sta kot profesorja kozmologije delala na beograjski univerzi Megatrend.

Številne lepotne operacije in bizarne izjave

Čeprav sta v javnosti vedno zatrjevala, da nikoli nista šla pod nož, so dokazi kazali na pravo obsedenost s plastičnimi operacijami. Ko sta se leta 2010 po dolgem času sprehodila po rdeči preprogi, so bili ljudje nad njunim videzom šokirani. Poleg botoksa naj bi imela v bradi in licih več vsadkov, eden izmed avstralskih časopisov je njune ličnice označil za "tako visoke in napihnjene, da ogrožajo vid lastnikov". Velikost njunih ličnic in ustnic pa naj bi se vsako leto povečevala.

V zadnjih letih sta bila med uporabniki spleta zloglasna predvsem zaradi svojih čudaških izjav. Med drugim naj bi trdila, da sta pomagala napisati izvorno kodo za bitcoin, Satoši Nakamoto, ki se mu pripisuje izum kriptovalute, pa naj bi jima dal dva "starodavna" bitcoina v fizični obliki.

Pravne bitke jima niso bile tuje

V svojem življenju sta se spustila v številne pravne bitke. Med drugim sta revijo Ciel et Espace tožila zaradi klevetanja, a ker sta zamudila roke sodišča, je bil primer ovržen, pokriti pa sta morala pravne stroške založnika. Ko je astrofizik Alain Riazuelo na svoji spletni strani delil neobjavljeno različico doktorata Grichke in jo kritično analiziral, ga je ta obtožil kršenja avtorskih pravic. Čeprav je bila globa določena pri 2000 evrih, je na koncu moral plačati le en evro odškodnine.

Prejšnje leto naj bi 53-letnega francoskega milijonarja z bipolarno motnjo, znanega le kot Cyrille P, ogoljufala za več sto tisoč evrov. Sojenje, v katerem so obtožene še štiri osebe, naj bi se začelo letošnjega januarja, a trenutno ni znano, ali se bo proces nadaljeval.