Glede Jaka Gyllenhaala imajo ženske in geji podobno mnenje: da je naravnost sladek. Foto:
Glede Jaka Gyllenhaala imajo ženske in geji podobno mnenje: da je naravnost sladek. Foto:
Beckham in Ronaldo
Nogometaša, ki talita srca gejev: Beckham in Ronaldo. Foto: EPA

V Hollywoodu je lepega, mladega moškega mesa malo morje. In nismo samo ženske za to tej filmski meki lepih in bogatih hvaležne. Tudi moški si radi pasejo oči na postavnih igralcih in pevcih in manekenih in ...
Odkrito pa bodo seveda to priznali bolj ali manj le deklarirani geji. Znana spletna stran za prav to populacijo, AfterElton.com, je tako že drugo leto zapored objavila svoj izdelani in bogati seznam Top 100 največjih gejevskih ikon. In ne, na tem seznamu niso (le) homoseksualci. Nekateri izmed njih so klasični hollywoodski lepotci, kot sta Brad Pitt in George Clooney.
Nekateri so metroseksualni zvezdniki, ki neredko zbujajo vprašanja, "za katero ekipo igrajo" (Wentworth Miller). In spet tretji so tisti, ki so že prišli "iz omare" in so v ponos gejevski skupnosti. Med njimi igralca T. R. Knight in Neil Patrick Harris.
Petdeset najbolj vročih
V spodnjem delu stoterice najdemo tako seksi Matthewa McCounaugheyja (92.), neuničljivega Iron Mana Roberta Downeyja jr. (89.), sladkega Juda Lawa (87.), ženskarskega pevca Maroon 5 Adama Levina (81.), sladkobnega nogometnega zvezdnika Christiana Ronalda (70.), lepega Orlanda Blooma (65.) in Ashtona Kutcherja (61.) in skoraj celotna moška zasedba serij Talentov v belem in Skrivnostnega otoka.
V petdeseterici so pristali hollywoodski težkokategorniki Matt Damon (49.), George Clooney (47.) in Johnny Depp (40.), s simboličnim, 34. mestom na seznamu pa so se na strani poklonili tudi prezgodaj umrlemu zvezdniku Gore Brokeback Heathu Ledgerju.
Sledi slikovni pregled 20 najbolj vročih - po izboru homoseksualcev.

K. S.

Jake Silbermann je novinec na seznamu in tudi v ZDA še razmeroma neznan, kaj šele pri nas. 25-letni Newyorčan igra v žajfnici As the World Turns, kjer igra homoseksualca, njegov filmski poljub pa je bil prvi gejevski poljub v zgodovini žajfnic.
Chace Crawford se je v letu dni zavihtel med največje zvezdnike malih zaslonov - zaradi vloge v veleuspešni ameriški seriji Gossip Girl. Okoli 22-letnega Teksašana, ki je hodil z zmagovalko American Idola Carrie Underwood, sicer krožijo govorice, da ni ravno izključno heteroseksualen, a za zdaj so njegove spremljevalke (vsaj za ketere vemo) ženskega spola. Škoda za geje.
Tudi lepi zvezdnik priljubljene serije Beg iz zapora je eden tistih, za katerim vzdihuje na tisoče žensk, sam pa ni nujno ljubitelj nežnejšega spola. A naj si bo hetero-, bi- ali homo-, Wentworth Miller si nedvomno zasluži mesto v 20-erici. V Angliji rojen 36-letnik je uspela mešanica afriške, jamajške, angleške, nemške, judovske, indijanske, ruske, nizozemske, sirske in libanonske krvi, poleg tega pa je še diplomant priznane univerze Princeton.
Med najbolj nepričakovanimi na seznamu prve 20-erice je nedvomno 23-letni nemški igralec Thore Schölermann (je res že kdo slišal zanj?). Thore ima v žajfnici Verbotene Liebe (Prepovedana ljubezen) le manjšo vlogo, a očitno ključno. Igra namreč biseksualnega bokserja, ki se zaljubi v moškega. Odlomek, ki so ga prikazali na AfterEltonu, je dosegel rekordno število klikov - verjetno zato, ker gredo nemške žajfnice precej dalj z gejevskimi prizori od ameriških. Ja, tudi v spalnico.
Prvi svetlolasi Bond, James Bond, je bil lani na tretjem mestu, letos pa je 40-letni britanski igralec Daniel Craig padel za 13 mest, a ostaja v vrhu priljubljenosti med geji. Ti so mnenja, da je Daniel enako dober v smokingu kot v kratkih svetlomodrih kopalnih hlačkah. Geji in ženske že nestrpno pričakujejo skorajšnjo vrnitev Bonda v prihajajočem Quantum of Solace - pa četudi govorice, da naj bi Craig rad raziskal Bondovo spolno usmerjenost, morda niso točne. Daniel se je že dokazal kot igralec, ki se ne boji igrati tudi geja.
Dvakratni najbolj seksi moški revije People (leta 1995 in 2000) si seveda zasluži tudi mesto na seznamu gejevskih ikon. In kako si ga ne bi, če si pri 43-ih videti tako sladek, kot je Brad Pitt? Polovica najbolj slavnega para v Hollywoodu sicer še nikdar ni igral homoseksualca, a kar zdi se nam, da če bi dobil ponudbo, je Brad ne bi zavrnil. Njegova naslednja vloga? V filmu The Dallas Buyer’s Club bo zaigral homofobnega električarja, ki oboli za aidsom in postane aktivist na tem področju. Pitt sam je lani tako slavno dejal, da se z Angelino ne mislita poročiti, dokler pravice do poroke ne dobijo tudi istopspolno usmerjeni.
Lani na osmem mestu, letos rahli padec, a za T. R. Knighta ste lahko prepričani, da bo še dolgo na lestvicah gejevskih ikon. Je namreč eden redkih zvezdnikov, ki so priznali svojo istospolno usmerjenost. 35-letni znanec iz serije Talenti v belem je zasebno srečen z 19-letnim partnerjem Markom Cornelsonom. In kaj T. R. pravi na mesto na seznamu AfterEltona? 'Počakajte malo ... saj niti mišic nimam! Hvala. Sem zelo počaščen.' Foto: EPA
Če ne gledate serije Supernatural (Lovci na nadnaravno, za tiste, ki ste ta posladek ujeli na hrvaški televiziji), je prav mogoče, da še nikdar niste slišali za Jensena Acklesa. In še nikdar niste bili deležni pogleda na enega najlepših obrazov (da mišičastega telesa sploh neomenjamo) malih zaslonov. Ob Jensenu se mnogim dobesedno cedijo sline. Geji so to odkrili že davno pred drugimi - takrat, ko je danes 30-letni Ackles debitiral v žajfnici Days of Our LIves, nato pa igral v serijah Dark Angel ob Jessici Albi in Simpatijah ob Michelle Williams. Danes krasi Supernatural in skupaj s soigralcem Jaredom Padaleckijem (43. na seznamu) ustvarja resnično vroči dvojec. In ne, da ne boste narobe mislili - Jensen in Jared igrata brata.
Kaj bi vsak spodoben gejevski seznam brez Davida Beckhama? Zelo malo heteroseksualnih moških - in še precej manj heteroseksualnih športnikov - je bolj sprejelo svoj status gejevske ikone kot ta 33-letni angleški nogometni superzvezdnik. Becks, sicer poročen s spajsico Victorio (Adams) Beckham, je bil eden prvih, ki so pri moških sprožili trend metroseksualca, sam pa je že večkrat dejal, da mu naslov gejevske ikone laska. Na veselje mnogih žensk in moških Davida lahko pogosto vidite zgoraj brez, za priboljšek pa je še posnel oglasno kampanjo za Armanijeve spodnjice, ki le malo prepuščajo domišljiji. Foto: Armani
Še en (vsaj za nas) neznanec na seznamu. Gre za 27-letnega valižanskega igralca Garetha Davida-Lloyda. Med njegovimi dobrimi lastnostmi naj bi bili očarljivost, duhovitost in tista britanska samodegradiranost. Je tudi popolnoma sproščen pri upodabljanju ene polovice priljubljenega gejevskega para v seriji Torchwood. Vrlin Davida-Lloyda pa s tem še ni konec: je tudi dober glasbenik in pevec bluesskupine Blue Gillespie.
V deseterici od lani ostaja najbolj seksi kanadski izvozni produkt, igralec Ryan Reynolds. Morda ste 31-letnika videli v nanizanki Two guys, a Girl and a Pizza Place, morda v filmih Rezilo: Trojica, Amityville: Hiša groze ali pa Definetely, Maybe, geje pa je najbolj navdušil ... kadar koli je slekel zgornji del. Morda je bilo impresivno izklesano telo, seksi pogled ali pa duhovitost tudi tisto, ki je po Alanis Morrissette spodneslo tla pod nogami še novodobni usodni ženski Scarlett Johanssson, saj sta golobčka od letos srečno zaročena.
Ko je CNN-ov voditeljski as Anderson Cooper lani pristal na 32. mestu AfterEltonovega seznama, je 40-letni novinar dejal: 'Sem počaščen, da sem na seznamu. Očitno ljudje niso opazili mojih belih suhljatih piščančjih nog. Lepo je vedeti, da obstaja tržišče tudi za blede, suhljate, sivolase ljudi.' V letu dni je to tržišče očitno naraslo in Anderson se je pomaknil vse do 9. mesta. Morda pomaga tudi to, da so govorice, da je priljubljeni Anderson, diplomant priznanega Yala in sin multimilijonarske dedinje Glorie Vanderbilt, tudi sam istopspolno usmerjen, vse glasnejše.
Lani tik pod vrhom, letos padec za šest mest za seksi Chrisa Evansa. Ta postavni 26-letni ameriški igralec, ki je slovenskim gledalcem morda najbolj znan po blockbusterju Fantastični štirje, ima na svojem urniku v prihodnjih mesecih kar pet projektov, tako da bodo geji in ženske Chrisovega stasa kmalu spet deležni.
Kdo? Ja, Van Hansis je še eden tistih, čigar ime nam ne zveni ravno znano. 26-letnik je druga polovica prvega žajfničastega gejevskega poljuba v As the World Turns in je odrasel v gospodinjstvu brez televizorja, zdaj pa se kar uspešno prilagaja na življenje v velikem mestu. Ko je Van Hansis izvedel, da mu je uspelo priti na tale seznam, je bil njegov odziv: 'Jessss! Nikdar še nisem bil na nobenem seznamu najbolj seksi ljudi, tako da je tole res razburljivo ...!
Težko je ločiti Galea Harolda od Briana Kinneyja, lika, ki ga je tako uspešno upodabljal pet let v tudi pri nas priljubljeni gejevski seriji Moške zadeve (Queer as Folk). Lik (in posledično tudi Harold) je bil vedno neke vrste polbožanstvo pri homoseksualcih. Nekateri gledalci so Briana oboževali zaradi njegovega seksapila, intenzitete in neopravičljivega hedonizma. Za druge je bil skrajno amoralen in odvraten. Brian Kinney je letos pristal na vrhu seznama najpopularnejših gejevskih TV-likov vseh časov. Seksi Gale Harold (ki v resnici ni istospolno usmerjen) si nedvomno zasluži pohvalo, da se je upal tako drzno upodobiti homoseksualca v času, ko mnogi njegovi kolegi niso bili tako odprti za to idejo. In še dobra novica za Haroldove fene: gledali ga boste lahko v naslednji sezoni Razočaranih gospodinj, kjer bo igral moškega, na katerega pade Susan. Morda pa mu bo to pomagalo otresti se sence Briana Kinneyja ...
Bralci AfterEltona imajo radi homoseksualne zvezdnike, ki svoje usmerjenosti ne skrivajo. In Neil Patrick Harris je bil eden prvih igralcev z malih zaslonov, ki je javno povedal, da ima raje moške. 34-letni igralec, nekdanji otroški zvezdnik, ki ga danes lahko gledamo v humoristični seriji Kako sem srečal tvojo mamo, je lani po rdeči preprogi emmyjev celo popeljal svojega fanta. Na svojo visoko uvrstitev na seznamu pa: 'Upam, da se bodo štirje moški nad mano v naslednjih 12 mesecih hitro postarali.' Foto: EPA
Cheyenne Jackson je bil lani na 36. mestu, letos pa je nam neznanemu gledališkemu igralci in dobitniku tonyja uspel veliki met skoraj tik pod vrh največjih gejevskih ikon. Bi sploh pričakovali kaj drugega od zvezde muzikalov? Poleg poplesavanja in petja po gledaliških odrih pa se je 32-letni Jackson preizkusil tudi že na velikih platnih - v kritiško hvaljenem filmu United 93 je igral homoseksualca. Za svoj privlačen videz (in ime) se igralec lahko zahvali indijanskim koreninam, sicer pa je Cheyenne tudi v resnici gej. Njegov naslednji cilj? Številka ena seznama, jasno.
Največji skok letos je uspel zvezdniku serije Bratje in sestre (pri nas jo lahko gledamo na hrvaški TV) Luku MacFarlanu. 28-letni Kanadčan ima raje fante tako v nanizanki kot tudi zasebno. V Bratih in sestrah je s svojo filmsko poroko poskrbel za najodmevnejšo tovrstno poroko na malih zaslonih, na seznam pa ga je poleg očitnega seksapila ponesla tudi neverjetna prijaznost. Njegova naslednja vloga bo romantično heteroseksualna v mini seriji Železna cesta.
Čeprav mi ne vemo, kdo John Barrowman je, je v gejevski skupnosti očitno precej cenjen. Pri AfterEltonu pravijo, da gre za najbolj zaposlenega šovmana na svetu: v zadnje 12 mesecih je izdal album, objavil avtobiografijo, igral v že omenjeni seriji Torchwood, se pojavil v še kopici epizodnih vlog in gostil otroško oddajo The Kids Are All Right. John in njegov partner (civilno sta se zvezala leta 2006) Scott Gill sta pravi ikoni v gejevski skupnosti, bila pa sta tudi prvi imeni londonske Parade ponosa. Barrowman, zagovornik pravic homoseksualcev, je na seznamu zaostal le za Jakom Gyllenhaalom. Kako to komentira: 'Navdušen sem nad rezultatom. Le kdo si ne bi želel stati za Jakom Gyllenhaalom?'
Kralj gejevskih ikon ostaja drugo leto zapored Jake Gyllenhaal. Čeprav je seksi Jake že leto dni v srečni zvezi z oskarjevko Reese Witherspoon, to ne preprečuje fantom, da ni bi bili še vedno ravno tako očarani nad ljubkim igralcem, kot takrat ko je leta 205 nastopil v prelomni Gori Brokeback. Brokeback je bila prva gejevska kavbojska romanca in popolnoma nenadejano je postala tudi prava kinouspešnica in takojšnja kultna klasika. Verjetno sta zato zaslužena predvsem postavna glavna igralca Jake in Heath Ledger, ki se kljub temu, da sta bila v resnici heteroseksualna, nista ustrašila izziva strastnih gejevskih poljubov in premetavanja po šotoru na planini. Po prezgodnji smrti 28-letnega Ledgerja se dve leti mlajši Jake drži bolj stran od javnosti, a geji ga še niso pozabili. Le kako bi ga s temi zasanjanimi oči izgubljenega psička, svojim čarom fanta iz soseščine in vedno prizemljene drže? Jaka bomo naslednjič lahko občudovali v drami Brata z Natalie Portman in Tobeyjem Maguirjem.