Bob Geldof in Bono sta voditeljem najrazvitejših držav očitala, da jim je malo mar za siromaštvo v svetu. Foto: EPA
Bob Geldof in Bono sta voditeljem najrazvitejših držav očitala, da jim je malo mar za siromaštvo v svetu. Foto: EPA
Bob Geldof, Bono in Angela Merkel
Bono je Angeli Merkel namenil kar nekaj krepkih besed. Foto: EPA

"Zadnja dva dneva srečanja sta bila farsa," je dejal Geldof na konferenci za novinarje, sklicani takoj zatem, ko je nemška kanclerica Angela Merkel medijem predstavila, kaj so se voditelji držav G-8 dogovorili na srečanju.

Geldof je Merklovo obtožil, da je sprejela argumente o potrebi po večjem vlaganju denarja in truda, da se pomaga siromašnim, a ovrgla logične sklepe tega argumenta.

Zamujena priložnost
Zvezdnik, ki je postal bolj kot po svoji glasbi znan po zavzemanju za pomoč Afriki, je dejal, da so voditelji G-8 zamudili priložnost, da bi tudi zares pomagali siromašnim. Udeležence vrha je oklical za "kretene" in jih pozval, da k stvari pristopijo resneje.

Evroblebetači
Bono je dejal, da Geldofovim besedam nima veliko dodati, vse skupaj pa je označil za "evroblebetanje". Voditelji skupine G-8 so se v Heligendammu v Nemčiji dogovorili, da bodo Afriki v boju proti pandemiji odobrili 60 milijard dolarjev pomoči. Glasbenika sta omenjeno pomoč primerjala z gradnjo hiše in dejala, da je to dovolj le za temelje, ne pa tudi za zidove in streho.