Depardieu na novinarski konferenci v Podgorici, na kateri se je srečal s črnogorskim premierjem Milom Đukanovićem, ni izključil niti morebitnega sprejema črnogorskega potnega lista. Foto: EPA
Depardieu na novinarski konferenci v Podgorici, na kateri se je srečal s črnogorskim premierjem Milom Đukanovićem, ni izključil niti morebitnega sprejema črnogorskega potnega lista. Foto: EPA
Gerard Depardieu
Depardieujev zelo odmeven protest glede zvišanja davkov za najbogatejše v Franciji se je začel lani. Igralec je novo socialistično vlado obdolžil, da kaznuje uspešnost, ustvarjanje in nadarjenost, in decembra napovedal, da se bo preselil v Belgijo. Čeprav je francoski ustavni svet v nedeljo zavrnil 75-odstotno obdavčitev najpremožnejših državljanov, pa Depardieu pravi, da to situacije ne spremeni niti malo. Foto: EPA
Branislav Mičunović in Gerard Depardieu
Igralec se je srečal tudi s črnogorskim ministrom za kulturo. Foto: EPA
Gerard Depardieu
Igralec je razkril tudi, da bi v prihodnje želel kakšen film posneti na Balkanu. Foto: EPA

Črna gora želi namreč slavnemu igralcu podeliti vlogo ambasadorja kulture, novico pa so sporočili po srečanju črnogorskega premierja Mila Djukanovića in Depardieuja v Podgorici. Depardieu na skupni novinarski konferenci v torek zvečer ni izključil niti morebitnega sprejema črnogorskega potnega lista.

Depardieu ima trenutno francosko in rusko državljanstvo. Francoski potni list bo obdržal tudi, če bo dobil črnogorskega, je dejal igralec in ob tem poudaril, da ni "zbiratelj potnih listov", temveč, da je državljan sveta.

Črnogorski premier Milo Đukanović je na srečanju dejal, da imata z igralcem skupne prijatelje in da je bil obisk igralca načrtovan že prejšnje leto, a da je bil ta preložen zaradi številnih obveznosti z obeh strani. "Veseli nas, da so naši kulturni potenciali pritegnili pozornost velikega igralca, kot je Gerard Depardieu, ki je izrazil veliko željo za to, da bi postal ambasador črnogorske kulture v Evropi."

Črnogorski mediji so poročali, da se je francoski igralec v Budvi srečal tudi z enim izmed tamkajšnjih hotelirjev, s katerim naj bi se dogovarjal o morebitni investiciji v regiji, Reuters tako piše, da naj bi se igralec dogovarjal za ustanovitev filmskega festivala v Črni gori. Igralčev odvetnik Eric de Caumonta je dejal, da se bo Depardieu v Črni gori srečal tudi s producentom svojega najnovejšega filma, v katerem bo upodobil Dominiqua Strauss-Kahna, nekdanjega direktorja Mednarodnega denarnega sklada.

Črna gora, Monte Carlo Rusov?
Igralca so očarale tudi črnogorske znamenitosti: "Pravijo, da bo Črna gora postala Monte Carlo Rusov, ampak jaz tega nisem videl. Videl sem državo, ki ima potencial v umetnosti, kulturi, ki jo je treba varovati in hraniti. Ne le turizem, tudi kulturo je treba promovirati. Videl sem Cetinje in mesta, ki lahko postanejo studia za filmsko industrijo, barsko luko, vinograde, ovce ... Videl sem čudovite planine in vasi, predstavljal sem si, kakšno je življenje v teh vaseh, in videl sem neko mehkobo in lepoto." Igralec je razkril tudi, da bi v prihodnje želel kakšen film posneti na Balkanu.

Gerard je pokomentiral trenutno situacijo v Franciji z besedami: "To je velika in stara država, veste, ki ima trenutno težave. Ampak jaz sem Francoz. Moj oče je bil neizobražen, ampak je sanjal o tem, da govori univerzalen jezik, da govori s celim svetom. Tudi jaz želim govoriti s celim svetom."

Putin segel v roko igralcu
Odkar je Depardieu decembra zagrozil, da se bo odrekel francoskemu državljanstvu v znak protesta proti zvišanju davkov za najbogatejše, je igralec v svoji domovini ves čas v središču pozornosti, potni list pa so mu že ponudile številne države. Pred kratkim je igralec tako postal Rus, ruski potni list mu je osebno podaril ruski predsednik Vladimir Putin.

Po francoskih zakonih je dvojno državljanstvo mogoče, ni pa mogoče biti brez državljanstva. Oseba si mora torej, preden se odpove francoskemu, pridobiti drugo državljanstvo.

Na sodišče zaradi manjše nesreče
Igralec bi se včeraj sicer moral pojaviti na sodišču zaradi tega, ker se je po Parizu v vinjenem stanju - v krvi je imel 1,8 promila alkohola, kar dodobra presega francosko omejitev 0,5 promila - prevažal s skuterjem in povzročil manjšo nesrečo. Gerard zavrača obtožbe z besedami: "Nisem zbežal niti od sodišča niti od pravice. Želel bi se braniti, moji odvetniki so bili tam in tudi jaz se bom vrnil. Nisem kriminalec, zaspal sem le na svojem skuterju in padel. Če pojem solato s preveč kisa, se že počutim slabo," se je pošalil igralec in dodal: "Vse je v redu, lahko se vrnem v Francijo. Policija me ima rada, prebivalci me obožujejo. Imel sem 17 nesreč z motorjem in vse kazni sem plačal. Nič ne dolgujem Franciji."

Eden najprepoznavnejših francoskih obrazov s filmskih platen, igral je v več kot sto filmih, se zadnje čase v medijih pojavlja predvsem zaradi neprijetnih dogodkov. Pred nekaj meseci je neki voznik proti njemu vložil pritožbo zaradi napada in nasilniškega ravnanja, potem ko se je z Depardieujem zapletel v prepir z ravsanjem.

Lani pa je vzkipljivi igralec sopotnike na letalu razburil, ker je uriniral kar v potniški kabini, medtem ko se je letalo pripravljalo na vzlet. Zaradi incidenta so morali vzlet preložiti. Po pričanju očividca je bil igralec videti pijan, na neprimernem mestu pa je uriniral menda zato, ker mu niso dovolili, da bi šel na stranišče.