Foto: Reuters
Foto: Reuters

Redko se zgodi, da znanstveniki izolirajo kakšno spojino, ki glive uničuje tako učinkovito kot antagoniste v filmih pospravljata John Wick ali Neo. Nemški znanstveniki so zato novo kemikalijo poimenovali Keanumycins, seveda po kultnem igralcu Keanu Reevesu.

Odkritje se tudi ne bi moglo zgoditi ob boljšem času, meni znanstvenik Sebastian Götze, saj so številne glive postale odporne tudi na najmočnejša zdravila, novo odkritje pa bo po njegovem mnenju izjemnega pomena za zdravstvo. "Novoodkriti lipopeptidi ubijajo tako učinkovito, da smo jih preprosto morali poimenovati po Reevesu, saj tudi on v svojih vlogah ubija zelo učinkovito," je še povedal Götze.

Kultni spletni status

Zvezdnika pa o novem odkritju očitno niso obvestili osebno, saj je za Keanumycins izvedel kar na forumu Reddit, na dogodku, kjer so ga lahko oboževalci spraševali, kar koli so hoteli (AMA-Ask Me Anything). Eden izmed anonimnih uporabnikov ga je vprašal, kako se ob tem počuti, 58-letnik pa je odgovoril: "Bolje bi jo bilo poimenovati John Wick, ampak to je res zanimivo, pa tudi malo čudno. Hvala, znanstveniki."

Redni uporabniki Reddita vedo, kako kulten status ima Reeves na tej spletni strani in drugje po spletu. Filma Matrica in John Wick sta se tako zasidrala v popkulturi, da je Reevesov AMA (Vprašaj, kar koli želiš) postal najbolj množično obiskan dogodek te vrste na spletni strani. Prehitel je celo AMA z nekdanjim ameriškim predsednikom Barackom Obamo.