Deschanelova je svoj preporod v popularni kulturi začela doživljati z vlogo v seriji New Girl. Foto: EPA
Deschanelova je svoj preporod v popularni kulturi začela doživljati z vlogo v seriji New Girl. Foto: EPA
Zooey Deschanel
Veliko bolj znana od nje je bila - vse do vloge v New Girl - njena sestra Emily. Foto: EPA
Zooey Deschanel
Sicer pa je tudi njena mati igralka. Foto: EPA
Zooey Deschanel
Z vlogo v humoristični seriji pa so prišle tudi težave: predvsem v njenem zasebnem življenju, ki je kar naenkrat izginilo. Foto: EPA
Zooey Deschanel
Zase pravi, da rada igra namizne igre, kuha in poje karaoke. Foto: EPA
Zooey Deschanel
Svojo priložnost v Hollywoodu je začela iskati že kot najstnica. Foto: EPA

Spoznajte Zooey Deschanel - še pred tremi leti princeso indiekulture, danes popularen obraz preproste ljubke Jess v humoristični seriji New Girl.

Pa ne še ena Mary Tyler Moore, so vzdihovali nekateri Američani pred pilotno oddajo New Girl, toda lik Deschanelove se je izkazal za več kot to. Humoristična serija je gledalce popeljala v življenje Jess: dekleta, ki je preživelo resnično neprijeten konec zveze z - vsaj mislila je, da je tako - ljubeznijo svojega življenja in se znašlo na novem začetku.

Zasnova je preprosta: po svojevrstnem "koncu življenja" najde Jess oglas v časopisu za novo stanovanje, ki jo pripelje do treh novih sostanovalcev. Po uspešnem razgovoru se preseli v njihovo stanovanje, ki pa kmalu dobi njen pečat. Fantje naenkrat dobijo sostanovalko, ki svoje zlomljeno srce celi ob ponavljajočem spremljanju Umazanega plesa. Med vsakdanjimi pogovori svoje besede spreminja v priložnostne pesmi in se predvsem pripravlja na nov življenjski pohod - do nove ljubezni. Z osvajalskim stavkom: "Pozdravljen, mornar!"

Kritiki so se takoj obregnili ob njeno vlogo, češ da upodablja stereotip ženske pohlevnosti, hkrati pa je preveč dekliška, preveč bebasta, preveč Zooey. "Ljudje mislijo, da sem čudna," pravi sama: "Ne vem, zakaj." Hkrati pa priznava, da je igralstvo vse, kar je od nekdaj želela početi: "Želela sem peti, nastopati, igrati."

Kar ni nobeno presenečenje, če pogledamo njeno družino. Družina Deschanel ima bogat rodovnik v Hollywoodu. Sicer ne takšnega kot Barrymorovi, toda podobnega. Njen oče Caleb je namreč z oskarjem nagrajeni kinematograf in fotograf francoskega rodu. Njena mati Mary Jo pa je igralka. Štafetno palico v igralstvu je v družini vse do Zooeyine vloge v New Girl nosila njena sestra Emily, ki smo jo lahko spoznali v seriji Kosti (Bones). In da je Zooey še bolj povezana z igralstvom - starša sta jo poimenovala po liku iz romanov J. D. Salingerja - igralcu Zooeyju Glassu.

Dvojnica Katy Perry? Niti ne.
Amerika je Zooey vsaj do prve epizode New Girl večinoma poznala po vlogi v filmu Elf s soigralcem Willom Ferrellom ali pa so jo zamenjevali s pevko Katy Perry. A njena igralska pot je bila do prestopa na televizijo precej razgibana. Vse njene vloge pa so imele skupni imenovalec: nenavadnost. V filmu iz leta 2002 The Good Girl so jo gledalci lahko spoznali kot naveličano prodajalko v trgovini Rodeo, ki je svoje stranke odslavljala z besedami: "Tu je vaš drobiž in j*** se!"

V filmu Our Idiot Brother se je predstavila v vlogi biseksualke iz Brooklyna, ki se na vse pretege trudi, da bi postala stand-up komičarka. Toda Deschanelova ni bila odsev indiekulture le na zaslonu. Ona je - za razliko od večine igralk indiejevskega slovesa - takšno življenje tudi živela. Z odnosom, ki ga je odsevala kot zastavonoša vsega iskrenega in otožnega, si je ustvarila podobo, vredno občudovanja in ogorčenja.

Še pod vtisom, ki ga je pustila v filmu 500 dni s Summer (sama še danes trdi, da je bila njena vloga v filmu "napačno razumljena"), kjer se je vživela v lik sanjskega dekleta lika Toma (Joseph Gordon Levitt), je prišla nova priložnost. V njene roke je prišel scenarij za New Girl. Ravno med cvetenjem njene druge kariere - glasbene. Sama je namreč članica folk-rockovskega dueta z M. Wardom She & Him. V duetu poje, igra klavir in ukulele, prav tako pa je kot avtorica podpisana pod večino skladb. Spletna stran pitchfork.com jo je označila za "hollywoodski pravzor: igralka, ki je postala pevka in se preobrazila v bistvo komedije".

In prišla je Jess
Preden je prišel scenarij, ni veliko premišljevala o televiziji. Razlog je bil predvsem v tem, da ni nikoli našla lika, ki bi ga želela igrati dalj časa. A pri Jess je spremenila svoje mnenje. Serija, ki je v svoji drugi sezoni, je igralki - ki pravi, da v prostem času rada igra namizne igre, peče in poje karaoke - spremenila življenje. Ob nominaciji za zlati globus in hvalospevih kritikov priznava: "Težje je početi normalne stvari. Mislim, da nisem bila v trgovini že celo večnost in zlahka se znajdeš brez stika z realnostjo."

Zbogom, zasebnost
S prepoznavnostjo in uspehom serije je odšla tudi zasebnost. Na začetku letošnjega leta se je ločila od svojega moža Bena Gibbarda - pevca ameriške alternativne skupine Death Cab for Cutie, s katerim je bila poročena dve leti. Njuni ločitveni papirji pa so se na koncu znašli na svetovnem spletu, skupaj s finančnimi poročili. Tako je lahko vsak, ki je imel minutko časa, preveril vse v zvezi z Zooeyinimi financami: od tega, koliko potroši za nakup novih oblačil, do tega, koliko daruje v dobrodelne namene.

Kljub padcem v zasebnem življenju tega ni preslikala na male zaslone, kjer nadaljuje svoje dogodivščine v vlogi Jess.