Gargiulo ni pokazal nobenega obžalovanja za svoja dejanja. Foto: AP
Gargiulo ni pokazal nobenega obžalovanja za svoja dejanja. Foto: AP

Najstrožjo kazen so Gargiulu prislužili "hudobni in strašljivi zločini", kot jih je označil sodnik Larry P. Fidler, medtem ko so svojci žrtev glasno hlipali v dvorani. Danes 45-letni Gargiulo je bil obsojen zaradi umora dveh žensk in pokusa umora tretje. “Kamor koli je g. Gargiulo šel, sta mu sledila smrt in uničenje," je dejal Fidler.

Gargiulov primer je bil deležen precejšnje pozornosti, ker je bil med pričami tudi hollywoodski zvezdnik Ashton Kutcher, saj se je z eno od žrtev dobival.

Primer je bil deležen dodatne pozornosti, ker se je ena od žrtev dobivala z igralcem Ashtonom Kutcherjem, ki je na sojenju tudi pričal. Foto: AP
Primer je bil deležen dodatne pozornosti, ker se je ena od žrtev dobivala z igralcem Ashtonom Kutcherjem, ki je na sojenju tudi pričal. Foto: AP

Sodnik je zaradi pandemije obsodbo izrekel skoraj dve leti po tem, ko se je porota izrekla, da je kriv umora Ashley Ellerin, 22-letne študentke modnega oblikovanja, leta 2001. Ellerinova se je v svojem domu v Hollywoodu ravno pripravljala na zmenek s Kutcherjem, ko jo je Gargiulo ubil.

Na sojenju je Kutcher povedal, da je zamujal na zmenek, ko pa je prišel, se mu ni oglasila na vratih. Pokukal je skozi okno in zagledal madeže krvi, ki pa jih je zamenjal za razlito vino. Tožilstvo je v zaključnih izjavah namignilo, da je Gargiulo Ellerinovo ubil, ker je bil ljubosumen na Kutcherja, takrat še vzhajajočega zvezdnika serije Oh, ta sedemdeseta.

Ellerinovo so našli s kar 47 vbodnimi ranami. Njen oče, Michael Ellerin, ki je bil na obisku pri hčerki le nekaj ur pred umorom, je bil eden od svojcev, ki so na pričanju razkrili, kako trpijo, ker že leta čakajo na pravico.

Glavna priča ženska, ki ji je uspelo pobegniti

Glavna priča tožilstva je bila Michelle Murphy, ki se ji je kot edini uspelo rešiti. Foto: AP
Glavna priča tožilstva je bila Michelle Murphy, ki se ji je kot edini uspelo rešiti. Foto: AP

Gargiulo je bil obsojen tudi zaradi umora 32-letne Marie Bruno, mame štirih otrok, na njenem domu v El Monteju leta 2005. Morilec je žrtvi odrezal dojki in ji odstranil silikone.

Prav tako so ga obtožili, da je kriv poskusa umora Michelle Murphy leta 2008, ki se ji ga je uspelo otresti, Gargiulo pa je s prizorišča v Santa Monici pobegnil, a pustil za seboj sled krvi, po kateri so ga nazadnje tudi ujeli.

Murphyjeva je bila na sojenju ključna priča. "Do danes se bojim preživeti noč sama," je dejala. Ob tem se je hlipaje spominjala, kako se je srečala s svojci ubitih žensk, ki sta imeli manj sreče kot ona. “Kako je pravično, da dejanja ene osebe lahko uničijo življenja tolikih?" se je vprašala.

Od serviserja do varnostnika

Foto: AP
Foto: AP

Gargiulo je nekdanji serviser klimatskih naprav, varnostnik in nadobudni igralec, ki so ga tožilci oklicali za "morilca iz soseske", ker je živel blizu žrtev, ki jih je zalezoval in nato napadel v njihovih domovih.

Pred obsodbo se je jezno pritožil, češ da mu odvetniki niso pustili, da bi pričal v svojo obrambo. "Po krivici sem bil obsojen na smrt," je dejal Gargiulo, ki je obsodbo sprejel brez vidnih čustev. "Hotel sem pričati, pa so mi zavrnili mojo osnovno izbiro.”

Da bi bil kaj kmalu usmrčen, sicer ni verjetno. Kalifornija ni usmrtila nikogar od leta 2006 dalje, demokratski guverner Gavin Newsom pa je v času svojega mandata ustavil vse usmrtitve.

Gargiula naj bi zdaj izročili Illinoisu, kjer ga čaka sojenje zaradi umora Tricie Pacaccio na njenem domu leta 1993.