Creed so bili med komercialno najuspešnejšimi rockskupinami na prelomu stoletja. Foto: EPA
Creed so bili med komercialno najuspešnejšimi rockskupinami na prelomu stoletja. Foto: EPA
Scott Stapp se označuje za gorečega katolika, a je imel za zglednega kristjana kar veliko težav s policijo. Foto: EPA

Stapp, ki pravi, da je trenutno trezen, trdi, da je davčni urad zamrznil njegov bančni račun, njegove državljanske pravice pa da so mu bile kršene, zaradi česar je ostal brez strehe nad glavo. Stapp je bil na vrhuncu skupine Creed, ki je konec 90. let in v začetku novega stoletja veljala za eno vodilnih krščanskih rock skupin, vredenkar 30 milijonov dolarjev.

Potem ko je pevec v sredo objavil omenjeni video, je Jaclyn Stapp, nekdanja mis New Yorka, s katero se je Stapp poročil leta 2006, vložila ustrezne dokumente za njegovo 60-dnevno hospitalizacijo na psihiatričnem oddelku. Stappova, ki je novembra vložila tudi zahtevo za ločitev, trdi, da njen soprog laže, da je trezen in da je grožnja sebi in svojim bližnjim. Jaclyn Stapp tudi trdi, da je pevec "globoko v mamilih " (med drugim naj bi jemal amfetamine, metamfetamine in steroide) in da pušča sporočila, da bo skrajna islamska organizacija IS napadla šolo, ki jo obiskuje njun sin.

Opira se na vero
Jaclyn je z mamo sicer že skušala spraviti Stappa za 60 dni na psihiatrijo po podobnem izbruhu pred nekaj tedni, ko je policija našla pevca ob cesti v povsem nerazsodnem stanju.

Stapp je na soprogine navedbe odgovoril na Facebookovi strani skupine Creed (ta sicer že od leta 2012 miruje): "Stopil bom malce nazaj in prepustil Bogu, da od tu dalje prevzame nadzor. To bi moral storiti, še preden sem dopustil, da so moja bolečina, frustracije in čustva prevzeli nadzor, in sem objavil tiste videe. Vse, kar lahko rečem, je, da nas (me) bo resnica osvobodila, pri tem pa se opiram na Jeremijo 29:11 in Izaijo 44:8. To je preizkus vere in svoji veri se ne bom NIKDAR odrekel ali jo izgubil. Ne glede na vse. To bo moja zadnja izjava, dokler ne bo pravici zadoščeno. Ljubezen z vami, prijatelji."

To sicer ni prvič, da se je 41-letni pevec znašel v težavah. Leta 2002 je bil aretiran zaradi lahkomiselne vožnje, leta 2006, dan po poroki, zaradi okajenosti, leta 2007 pa zaradi nasilja nad soprogo. V tistem času je na dan prišel tudi nekaj let star posnetek, na katerem oba s Kidom Rockom oralno zadovoljuje skupina žensk na koncertnem avtobusu. Stapp se je zagovarjal, da oralni seks v resnici ni seks.

Razmišljal o samomoru
Pevec naj bi leta 2003 po tem, ko je spil steklenico viskija, tudi zelo resno premišljeval o samomoru, v intervjuju pa je povedal, da je bil prepričan, da si ga v Creedu želijo videti mrtvega, da bi postal mučenik "tipa Kurt Cobain" in s tem povečal prodajo plošč. Zelo blizu samomora naj bi bil tudi naslednje leto.

Creed, ena komercialno najuspešnejših rockovskih skupin na prelomu stoletja, ki je prodala 53 milijonov plošč, je največji uspeh dosegla leta 1999 z albumom Human Clay, na katerem je skladba With Arms Wide Open, za katero so tudi prejeli grammyja. Album je postregel še z uspešnico Higher, naslednji album Weathered (2001) pa z MTV-uspešnico My Sacrifice, ki je bila nominirana za grammyja.