Hugh Grant. Foto: Reuters
Hugh Grant. Foto: Reuters

Tako kot nekateri drugi – pretežno britanski – zvezdniki, na čelu s princem Harryjem, je Grant vložil civilno tožbo proti tabloidu Sun oziroma njegovemu lastniku, News Group Newspapers (NGN), zaradi vdiranja v zasebnost in nezakonitega pridobivanja informacij: novinarji naj bi se do podrobnosti o njegovi zasebnosti dokopali tako, da so na telefonske odzivnike nameščali prisluškovalne naprave. NGN vse očitke odločno zanika.

63-letni igralec je na družbenih omrežjih zdaj sporočil, da je na predlog odvetnikov s tožečo stranjo sklenil poravnavo, saj bi ga nadaljnji sodni postopki lahko drago finančno stali: "Skupina News Group trdi, da je popolnoma nedolžna glede vseh stvari, ki jih očitam Sunu. /.../ Kot je pri nedolžnih ljudeh v navadi, mi ponujajo ogromno vsoto denarja, da ta zadeva ne pride na sodišče."

"Želim si, da bi o vseh obtožbah, ki jih tako glasno zanikajo, odločalo sodišče. A pravila civilnega prava pomenijo, da se lahko zgodi, da bom moral – če mi sodišče nameni tudi za en peni nižjo odškodnino, kot so mi ponudili zdaj – plačati sodne stroške obeh strani," je pojasnil.

Ob tem je dodal še: "Moji odvetniki pravijo, da se bo to najverjetneje tudi zgodilo. Odvetniki Ruperta Murdocha so zelo dragi. Torej, tudi če bom na sodišču dokazal prav vsako obtožbo, se še vedno lahko zgodi, da bom moral plačati tudi do 10 milijonov funtov. Bojim se, da sem se ustrašil."

Poudaril je še, da denarja noče, cilj mu je bil le dokazati, da je Sun kriv vsega, kar ga obtožujejo. Čeprav znesek, ki ga je dobil s poravnavo, ni in ne sme biti javno znan, gre očitno za kar zajeten kupček. A Grant poudarja, da gre za umazani denar, zato ga bo preusmeril neposredno k organizaciji Hacked Off (gre za kampanjo, ki so jo zagnali po škandalu z vdiranjem v telefonske odzivnike z namenom izboljšanja britanskega tiska) in s tem prispeval "k razkrinkavanju najhujših ekscesov naših medijev, ki jih obvladujejo oligarhi".

NGN je v izjavi za javnost le kratko potrdil, da je bila "brez priznanja krivde" sklenjena poravnava: "V interesu obeh strani je, da se zadeva ne vleče na sodišču."

Grant je sicer že pred leti, ko je izbruhnil škandal o vdiranju v telefonske odzivnike, kar je bila običajna praksa pozneje propadlega tabloida News of the World, tožil NGN. Leta 2011 se je korporacija vsem žrtvam javno opravičila, leto pozneje pa z mnogimi – med njimi je bil tudi Grant – sklenila poravnavo.

V zadnjem obdobju so tožbe proti NGN-u znova vzniknile, tokrat zaradi ravnanja zaposlenih pri tabloidu Sun, skoraj 1000 tožb se je končalo s poravnavo.