Fiennes je tudi ambasador Unicefa. Foto: EPA
Fiennes je tudi ambasador Unicefa. Foto: EPA

54-letni igralec in režiser je dobil srbsko državljanstvo, potem ko je sklep o tem 7. septembra podpisala tamkajšnja premierka Ana Brnabić. Brnabićeva je odlok o podelitvi državljanstva podpisala na podlagi 19. člena zakona o državljanstvu, ki določa, da se v državljanstvo Republike Srbije lahko sprejme tudi tujec, če bi to bilo v korist državi.

Fiennes je bil 23. junija gost inavguracijske slovesnosti srbskega predsednika Aleksandra Vučića ob prevzemu funkcije, od konca avgusta pa v Beogradu snema film o največjem baletniku vseh časov, Rudolfu Nurejevu. Snemanje večinoma poteka v beograjski filharmoniji.

Britanski igralec in režiser, znan po filmih, kot so Angleški pacient, Schindlerjev seznam in Bralec, je v Srbiji že snemal en film, in sicer leta 2010. Šlo je za njegov režijski prvenec, film Koriolan po istoimenski Shakespearovi tragediji. Isto dramo je pred tem režiral v gledališču. Ker je v njej našel nekaj podobnosti med konflikti v starodavnih mestih in vojnami v nekdanji Jugoslaviji, je scenarist John Logan zgodbo prenesel v sodobnost, za prizorišče Rima pa je izbral Pančevo in Beograd v Srbiji.

Pred Fiennesom je državljanstvo Srbije leta 2016 dobil že ameriški igralec, glasbeni in humanitarec Steven Seagal. Srbski potni list mu je septembra lani osebno vročil takratni srbski premier Aleksandar Vučić, zdajšnji predsednik Srbije, ki ga bo po pričakovanjih podelil tudi Fiennesu.