Cyrusova je v pogovorih ob izdaji videospota Wracking Ball dejala, da je navdih zanj našla prav v videospotu O'Connorjeve - Nothing Compares 2 U. Foto: EPA
Cyrusova je v pogovorih ob izdaji videospota Wracking Ball dejala, da je navdih zanj našla prav v videospotu O'Connorjeve - Nothing Compares 2 U. Foto: EPA
Sinead O'Connor
Trenutno najbolj razvpiti besedni dvoboj na družbenih omrežjih je sprožila O'Connorjeva z odprtim pismom Cyrusovi. Foto: EPA
Cyrusova se je na odprto pismo najprej odzvala na Twitterju, in sicer s kolažem tvitov O'Connorjeve. Foto: Twitter Miley Cyrus
Sinead O'Connor
O'Connorjeva je ostro obsodila dejanja 20-letnice na Twitterju. Foto: EPA
V spor z O'Connorjevo je Cyrusova vključila še nič hudega slutečo nekdanjo zvezdnico televizijske serije Moja super sestra Amando Bynes. Foto: Reuters
Miley Cyrus
Cyrusova pa je besedni dvoboj z O'Connorjevo izkoristila za promocijo svojega gostovanja v oddaji SNL. Foto: EPA

Potem ko je O'Connorjeva spisala odprto pismo 20-letni promotorki "vsega, kar je narobe z mladino" (če si izposodimo besedno zvezo najbolj konservativnih nasprotnikov Cyrusove), polnega materinskih nasvetov, je nekdanji Disneyjev obraz, zvezdnica serije Hannah Montana, vrnila udarec. Na Twitterju. Tam je objavila tvit, v katerem je O'Connorjevo primerjala z nekdanjo igralko Amando Bynes, ki te dni še naprej okreva po psihičnem zlomu.

Poleg zapisa "pred Amando Bynes je bila (O'Connorjeva)", je Cyrusova objavila fotografijo kolaža tvitov, ki jih je pevka uspešnice Nothing Compares 2 U objavila pred več kot letom dni. V omenjenih tvitih je O'Connorjeva javno delila svojo osebno stisko in celo namignila na samomor.

Cyrusova je svojo zbirko razgaljenih fotografij v preteklem tednu še nadgradila s poziranjem fotografu Terryju Richardsonu.

"Miley, resno?!"
Poteza 20-letnice, ki je razburila glasbeno industrijo z njenim nastopom na podelitvi MTV-jevih nagrad VMA in videospotom za skladbo Wracking Ball, pa ni spodbudila novih besed modrosti pri 26 let starejši stanovski kolegici. "Miley ... Resno," je začela svoje drugo odprto pismo O'Connorjeva.
"Kdo za vraga ti svetuje? Ker to, da se spravljaš name, je še bolj j*** neumno, kot da se obnašaš kot prostitutka in to razglašaš za feministično potezo. Danes si objavila moje tvite, ki so stari dve leti in ki sem jih objavila, ko se nisem počutila dobro in sem iskala pomoč. Ampak ti si to obrnila tako, kot da sem jih napisala pred kratkim. S tem se posmehuješ tako meni kot Amandi Bynes, ker sva se soočili s psihičnimi težavami in sva potrebovali pomoč," je zapisala O'Connorjeva v novem odprtem pismu.

Ob tem je označila njeno potezo za nedostojno, sploh do nekoga, ki ji želi pomagati, in označila Cyrusovo za "antifeministično orodje antifeministične glasbene industrije". O'Connorjeva je poudarila, da se mora Cyrusova "zbuditi in razumeti", kako lahko njene besede in dejanja vplivajo na ljudi okoli nje. "Upam, da se boš opravičila Amandi Bynes in sleherni osebi, ki si jo prizadela z norčevanjem."

In potem je prišla še fotografija papeža
Cyrusova pa se na Twitterju ni ustavila ob kolažu najbolj neprimernih tvitov O'Connorjeve, marveč je objavila še fotografijo irske pevke iz leta 1992, ko je v oddaji Saturday Night Live (SNL) raztrgala fotografijo papeža Janeza Pavla II.

"Priporočam ti, da prebereš The Philadelphia Report, The Boston Report in vse druge časopise, v katerih je pojasnjeno, zakaj je moje dejanje še danes upravičeno in razumsko. S tem, ko se norčuješ iz te fotografije, se norčuješ vsakemu otroku, ki je bil žrtev spolne zlorabe duhovnikov, katere posledice so zakrili v Vatikanu. Res bi se lahko malce bolj izobrazila, če le nisi preveč zaposlena z razkazovanjem svojih prsi," je bila še ostra O'Connorjeva.

Iz virtualnega v realni spor
Cyrusova tudi tokrat ni ostala brez besed. Odgovorila je, da nima časa za vojne na družbenih omrežjih (drugo odprto pismo je O'Connorjeva objavila na Facebooku). Zapisala je: "Sinead, nimam časa, da ti napišem odprto pismo, ker se pripravljam na vodenje in nastop na SNL-ju ta konec tedna. Če bi se rada sestala in pogovorila z mano, mi sporoči v naslednjem pismu."

O'Connorjeva je tudi na to vrnila udarec, in sicer z objavo tretjega odprtega pisma na Facebooku, kjer pa je zagrozila Cyrusovi s tožbo. "Nimam prav nobenega interesa, da se srečam s tabo," je odgovorila ostro in nadaljevala: "Imela si precej časa včeraj, da si zlorabila Amando Bynes ... Popolnoma nedolžno žrtev ... in mene ... ki si prav tako nisem z ničimer zaslužila, da bi me zlorabila ... skupaj z vsemi drugimi, ki so kadar koli trpeli zaradi psihičnih zdravstvenih težav ali zarid zlorab duhovnikov."

Ob tem je zagrozila Cyrusovi, da bo, če se ne opraviči, sprožila pravni postopek, saj je s tem ogrozila tudi njeno prihodnje delo, češ da je zelo težko dobiti priložnost, če ljudje mislijo, da imaš psihične težave. "Ko boš sama končala v psihiatrični ustanovi ali v centru za odvajanje od mamil, te bom z veseljem obiskala ... In se ne bom nikoli ponižala do te mere, da bi se iz tebe norčevala," je končala O'Connorjeva.

Promocijske "zdrahe" Cyrusove
Ameriška pevka je po tretjem pismu ostala zadržana. Na Twitterju je le zapisala: "Šla sem k zdravniku in uganite, kaj mi je povedal. Uganite, kaj mi je povedal. Rekel je: 'Dekle, bolje zate, da se trudiš zabavati ne glede na to, kar počneš." In (priročno?) še enkrat pozvala vse, da si ogledajo današnjo oddajo SNL.

Nekdanji Disneyjev vzor mladostniške nedolžnosti: "Seks se prodaja, ampak ..."

Medijski poznavalci dopisovanje pevk gledajo z več vidikov. Glede na promocijo Cyrusove ne bi mogla priti v boljšem trenutku. Spet drugi pravijo, da jih izkorišča tudi O'Connorjeva in tako usmerja pozornost na svojo javno podobo, ki je bila v zadnjem obdobju bolj v ozadju. A kar se tiče O'Connorjeve je prepira konec. Vsaj tako je dejala v pogovorni oddaji The Late Late Show na irski televiziji. "Gre se za to, da so umorili glasbo in ne gre se v resnici za Miley," je dejala ter dodala: "Kar se mene tiče je konec - je nekaj, o čemer nočem govoriti."

A dejstvo je, da si Cyrusova iz dneva v dan z vsakim oboževalcem oz. podpornikom (nazadnje so v njeno bran stopile pevka Sia - znana po sodelovanju z Davidom Guetto - ter indierock sestri Tegan in Sara), nabere vsaj dvakrat toliko nasprotnikov. Že zagovornica spolne revolucije, feministka Camille Paglia, je po nastopu Cyrusove na MTV-jevih nagradah dejala, naj se raje "vrne nazaj v šolo".

Več o vlogi ženske v trenutnih popsmernicah, si lahko preberete na tej povezavi.