Ko se Declan in Anne iz nezgode v nezgodo prebijata čez smaragdni otok, pri tem pa se nenehno pričkata in zbadata, odkrijeta nekaj, kar bi pravzaprav že davno morala vedeti - da te iskanje ljubezni lahko popelje v povsem nepričakovano smer. Foto: Kolosej
Ko se Declan in Anne iz nezgode v nezgodo prebijata čez smaragdni otok, pri tem pa se nenehno pričkata in zbadata, odkrijeta nekaj, kar bi pravzaprav že davno morala vedeti - da te iskanje ljubezni lahko popelje v povsem nepričakovano smer. Foto: Kolosej

Amy mi je bila všeč od trenutka, ko sem jo spoznal. Je zelo iskrena, inteligentna in profesionalna, ima pa tudi zanimivo družino in krasen smisel za humor.

Matthew Goode o soigralki Amy Adams
Prestopno leto
Matthew Goode je 31-letni angleški igralec, ki se ga morda spomnite že iz filma Lov za svobodo, v katerem je bil všeč Mandy Moore. Foto: Kolosej

31-letni Goode, ki je lani z dolgoletno spremljevalko Sophie Dymoke dobil hčerko Matildo Eve, je nazadnje nastopil v kritiško opevanem režijskem prvencu modnega oblikovalca Toma Forda Samski moški, zdaj pa na platna prihaja v romantični komediji Prestopno leto, ki ga bodo v slovenskih kinematografih začeli predvajati v četrtek, 4. marca.

V omenjeni romantični komediji uspešna mestna lepotica Anne (Amy Adams) že dolgo pričakuje zaročni prstan izbranca Jeremyja, zato mu sledi na Irsko, kjer želi izkoristiti starodavno tradicijo, da lahko zadnji februarski dan prestopnega leta ženska zaprosi za roko moškega.

Toda potovanje se spremeni v nočno moro, saj obtiči na podeželju z neotesanim domačinom Declanom (Goode). Na poti proti Dublinu se zapleteta v številne zabavne katastrofe, ki ju počasi zbližajo, kar v Anni prebudi dvome o pravem pomenu iskrene ljubezni ...

Pogovor z glavnim igralcem iz Prestopnega leta preberite v nadaljevanju.


Kaj vas je pritegnilo k snemanju Prestopnega leta?
Prvo, kar me je pritegnilo k projektu, je bila možnost sodelovanja z režiserjem Anandom Tuckerjem, saj obožujem njegov film Hilary in Jackie. Mislim, da sem tisti film videl, še preden sem sploh začel igrati, tako da si nisem nikoli mislil, da bom dobil priložnost delati z njim.

Kakšen se vam je zdel scenarij, ko ste ga prvič dobili v roke?
Všeč mi je bil in bil sem v pravem razpoloženju za romantično komedijo, saj sem se sprijaznil s tem, da bomo posneli nekaj zabavnega in tega poklica ne gre preveč resno jemati.

Delali ste tudi z Amy Adams. Kako je bilo delati z njo?
Ja, le kdo si ne bi želel delati z dvakratno nominiranko za oskarja! (Adamsova je bila za oskarja nominirana za stranski vlogi v filmih Junebug in Doubt, op. p.) Amy mi je bila všeč od trenutka, ko sem jo spoznal. Je zelo iskrena, inteligentna in profesionalna, ima pa tudi zanimivo družino in krasen smisel za humor. Pogovarjala sva se o vsem, ne samo o delu, kar je precej pomagalo.

Kakšen je režiser Anand Tucker?
Anand je zelo inteligenten mož, poln življenja. Zabavno je z njim, saj je zelo načitan, včasih pa preklinja kot star mornar!

Kdo je v vaših očeh Declan?
Declan je fant na mestu, ki pa so mu v preteklosti zlomili srce in živi v kraju, ki naj bi bil uresničitev njegovih sanj, pa ni.

Kaj imate skupnega z likom, ki ga igrate v filmu?
Na srečo nimam zlomljenega srca, sem pa tudi sam precej ciničen. Všeč mi je, da je romantik, ki ne spusti vsakogar k sebi.

Kako ste se sprijaznili z njegovim malce zanemarjenim videzom?
V redu je bilo, čeprav sem eden tistih, ki morajo kar dolgo čakati na zametek brade. Do 40. leta bo mogoče že kaj več zraslo.

Kaj Declan vidi v Anni?
Glede na to, da je Declan v finančnih težavah, jo najprej vidi kot dobrodošlo pomoč, saj mu ponudi 500 evrov, da bi jo peljal v Dublin.

Ne začneta ravno dobro ...
Po navadi ne vstopi veliko takšnih žensk v njegov bar. Tako da, ko jo prvič vidi, najbrž pomisli: "Halo, kdo je pa to?" A nato ona odpre usta ...

Pomembno vlogo v Prestopnem letu ima tudi Irska.
Ima velikansko vlogo! Ko pogledaš velikost Irske, pomisliš, zakaj bi tako dolgo trajalo, da prideš z enega konca države na drugega, a če se dejansko odpraviš na zahod države, ugotoviš, da je resnično odrezana od drugih delov in se hitro spremeni tudi pokrajina. Je tudi čudovita in romantična dežela, tako da je bila lepo okolje za snemanje.

V filmu imate močan irski naglas. Ste se ga težko priučili?
Da, ker to ni eden tistih mehkih dublinskih naglasov, ki jih že obvladam. Tako da je bilo precej težko, a na srečo mi je pomagal Gerry Grennell, eden najboljših učiteljev govora, ki živi v Dublinu.

Kaj vam je pri Ircih všeč?
Imajo tako veliko srce in dušo. So narod sanjačev, ki radi govorijo in izražajo svoje mnenje. Del njihovega izročila so pisatelji, kot sta Oscar Wilde in James Joyce. Ni presenetljivo, da ima veliko igralcev irske korenine ali pa so Irci. Taki veseljaki so!

V filmu se Irci zdijo vraževerni. Ste tudi sami takšni?
Na trenutke, a nisem zares vraževeren. To ne upravlja z mojim življenjem, sem pa vraževeren, ko pride do športa.

Ste lahko kaj improvizirali med snemanjem filma?
Malo pa že. Režiser je scenarij videl kot zasnovo in nas spodbujal k improvizaciji. Bilo je podobno kot delati z Woodyjem Allenom (Goode je igral v Allenovem filmu Zadnji udarec, op. p.). Zadovoljen sem, da je bilo tako in Amy je šlo odlično, čeprav se po navadi raje drži scenarija.

Kakšna je bila energija na snemanju?
Anand je zelo umirjen in odprt za vse, tako da je ustvaril okolje, v katerem smo se udobno počutili.

Kaj ste počeli v prostem času?
Malo sem igral golf, čeprav je bilo zelo vetrovno, a lepo je bilo biti na prostem.

Na katere filme najprej pomislite, ko pomislite na žanr romantične komedije?
Odrasel sem ob filmih Caryja Granta, zelo všeč pa mi je tudi film Štiri poroke in pogreb. Bolje od tega ne gre!

V čem je film Prestopno leto drugačen od drugih romantičnih komedij?
Mislim, da se lahko vsi prepoznamo v takšnem razmerju, saj gre za odsev nekega dela življenja. Upam, da bodo ljudem všeč liki in situacije, v katere se zapletejo.

Amy mi je bila všeč od trenutka, ko sem jo spoznal. Je zelo iskrena, inteligentna in profesionalna, ima pa tudi zanimivo družino in krasen smisel za humor.

Matthew Goode o soigralki Amy Adams