Avtorica je v zadnjih letih večkrat razburila tako nasprotnike kot podpornike LGBTQI skupnosti. Foto: AP
Avtorica je v zadnjih letih večkrat razburila tako nasprotnike kot podpornike LGBTQI skupnosti. Foto: AP

Na tvite Rowlingove se je med številnimi igralci odzval tudi Daniel Radcliffe, ki je v priljubljeni seriji filmov o Harriju Potterju igral glavno vlogo. Svoj odgovor v obliki daljšega eseja o svojem pogledu na vprašanje transidentitete, je objavil na spletni portal projekta Trevor.

V njem je zapisal, da "so transženske nedvomno ženske in da kakršna koli trditev v nasprotju s tem briše njihovo identiteto in dostojanstvo celotne transskupnosti. Takšne izjave nasprotujejo nasvetom medicinske stroke, ki imajo veliko več izkušenj na tem področju kot Jo ali jaz."

V eseju je še poudaril, da njegov odgovor ne pomeni, da se prepira z avtorico knjig s pomočjo katerih je zaslovel, a se je ob njenih izjavah počutil odgovornega, da na to temo pove svoje misli. Na tvite se je odzvala tudi Katie Leung, ki je v filmih igrala Cho Chang. Svojim sledilcem je namesto dolge obrazložitve preprosto delila povezave do več dobrodelnih organizacij za pomoč transskupnosti.

Ženske ali ne?

Glavno jabolko spora med Rowlingovo in zagovorniki transskupnosti je vprašanje definicije koncepta ženske. To tematiko je pisateljica znova pogrela ta konec tedna, ko je na družbenem omrežju Twitter pod objavo eseja z naslovom Ustvarjanje bolj enakopravnega sveta po pandemiji za ljudi, ki menstruirajo zapisala: "Ljudje, ki menstruirajo? Zdi se mi, da obstaja neka beseda za to skupino, kako že gre? Žunskle? Žeknske? Žinskri?".

Tvit, ki naj bi transženskam zanikal njihovo ženskost in lastno identiteto, je nemudoma naletel na buren odziv na omrežju. Rowlingova pa je svoje mnenje še dodatno pojasnila: "Če biološki spol ne obstaja, ne more obstajati tudi istospolna usmerjenost. Če spol ne obstaja, je izbrisana izživeta realnost žensk po vsem svetu. Ideja da ženske, kot sem jaz, ki smo desetletja sočustvovale s transskupnostjo, sovražimo transljudi, ker mislimo, da je biološki spol realnost, je absurdna."

Pisateljica se ni prvič znašla v sporu z delom transskupnosti LGBTQI-skupnosti, saj je zaradi podobnih komentarjev že večkrat dvignila prah na družbenih omrežjih. Rowlingovo so tudi tokrat kritizirali mnogi javni predstavniki transskupnosti, kot je Jonathan Van Ness, ki je v odgovor zapisal "Transženske SO ženske."