Novica, da sta se z dolgoletnim partnerjem leta 2019 zaročila, se je pojavila šele potem, ko so jo opazili z diamantnim prstanom. Foto: EPA
Novica, da sta se z dolgoletnim partnerjem leta 2019 zaročila, se je pojavila šele potem, ko so jo opazili z diamantnim prstanom. Foto: EPA

Nekdanja novozelandska premierka Jacinda Ardern je bila predsednica vlade med letoma 2017 in 2023 – takrat je nenadoma odstopila zaradi domnevne izčrpanosti, obenem pa je v tistem času priljubljenost njene stranke padla. "Clarke, dajva se končno poročiti," je političarka, ki se je od svojega odhoda izogibala medijski pozornosti, čustveno rekla novinarjem, ko je zapustila položaj.

Oba sta nosila po meri izdelani obleki. Foto: EPA
Oba sta nosila po meri izdelani obleki. Foto: EPA

Po več kot štirih letih zaroke se je zdaj tako le poročila s svojim srčnim izbrancem, ki ga je sicer prvič spoznala leta 2012 na podelitvi nagrad v Aucklandu, leto pozneje pa jo je ta odpeljal na zmenek na ribolov. S Clarkom Gayfordom, 47-letnim televizijskim voditeljem, ki je najbolj znan po vodenju ribiških oddaj, sta se sicer prvotno nameravala poročiti že leta 2022, a sta morala zaradi protikoronskih ukrepov poroko preložiti.

Tiskovni predstavnik 43-letne neveste je potrdil, da si je dolgoletni par, ki po skupni poti hodi že več kot deset let, 'da' dahnil v vinogradu Craggy Range v zalivu Hawkes Bay. Ardern je imela spete lase in nosila belo obleko brez rokavov, ki je bila po meri narejena po zasnovi novozelandske modne oblikovalke Juliette Hogan, opravo pa je dopolnila tudi dolga tančica. Gayford je nosil po meri narejeno črno obleko modne hiše Zambesi, poroča Guardian.

Obreda se je udeležila majhna skupina sorodnikov in prijateljev, gostov je bilo od 50 do 75, med njimi je bil tudi nekdanji premier – in zdaj opozicijski voditelj – Chris Hipkins. Med povabljenci sta bila tudi trenutni veleposlanik na Irskem Trevor Mallard in veleposlanica Nove Zelandije v Canberri Annette King. Slovesnost je vodil prijatelj para in nekdanji podpredsednik vlade Grant Robertson. Petletna hčerka mladoporočencev Neve, ki se je rodila med materinim mandatom, je očeta pospremila do oltarja, oblečena pa je bila v obleko iz blaga poročne obleke njene babice Laurell Ardern. Večerja in ples na priljubljenem poročnem prizorišču naj bi se nadaljevala dolgo v noč.

Datum in kraj poroke sta bila sicer že več tednov javna skrivnost, a Novozelandci, katerih odnos do slavnih je zadržan, glede tega niso naredili velikega pompa. Dopoldne so se vseeno pred prizoriščem zbrali nekateri protestniki, ki nasprotujejo cepilskim ukrepom, ki jih je vlada Ardern uvedla in odpravila leta 2022.

Ardern je med svojim mandatom, ko je v drugih zahodnih državah naraščal desničarski populizem, požela svetovno občudovanje zaradi svojih liberalnih vrednot in spodbujanja k prijaznosti ter svojega sloga vodenja med številnimi katastrofami, ki so prizadele Novo Zelandijo. Fotografirala se je tudi za Vogue.