Novozelandski prvi par vzbuja pri sonarodnjakih veliko naklonjenost. Za hčerko Neve primarno skrbi on, sočasno vodi oddaje o ribištvu, ona pa medtem vodi državo. Foto: AP
Novozelandski prvi par vzbuja pri sonarodnjakih veliko naklonjenost. Za hčerko Neve primarno skrbi on, sočasno vodi oddaje o ribištvu, ona pa medtem vodi državo. Foto: AP

Novozelandska političarka, ki je leta 2017, kmalu po svoji izvolitvi, presenetila, ko je naznanila nosečnost, je junija 2018 rodila hčerko Neve (tako je postala šele druga političarka v svetovni zgodovini, ki je rodila med mandatom), s partnerjem Clarkom pa sta se slabo leto po tem zaročila.

A za poroko političarka in televizijski voditelj nikakor nista našla časa, zadnje leto pa je bila tako in tako v ospredju bolj pandemija kot pa tovrstna slavja. Zdaj pa je Jacinda Ardern v pogovoru za jutranjo radijsko oddajo razkrila, da sta z zaročencem že določila datum, nista pa še razposlala vabil za veseli dogodek. Tudi zato ni želela natančneje povedati, kdaj bo poroka, dejala je le, da bo poleti (na Novi Zelandiji to pomeni med decembrom in februarjem).

"Ko rečem, da imava datum, to še ne pomeni, da sva zanj že komu povedala," je iskreno dejala premierka in dodala, da bi verjetno morala najprej poslati vabila na poroko, preden za datum izve celotna država. Na vprašanje, ali se bo držala tradicije pri organizaciji obreda ali bo poroka "bolj moderna", pa je 40-letna političarka odločena: "Mislim, da sem že malo prestara za družice in paže. Ne vem, morda se mi samo zdi, ampak menim, da moraš z leti nekatere zamisli preprosto opustiti."

Snubitev v "družbi" varnostnika, domačinov in dveh psov

Ardern v intervjujih sicer povsem sproščeno govori tudi o svoji zasebnosti, čeprav v novozelandskih medijih beseda le redko nanese na to. V preteklosti se je tako brez zadrege pošalila na partnerjev račun, ko je na kratko razložila, kako je potekala njegova snubitev med romantičnim sprehodom in piknikom na vzpetini nad obalnim mestom Mahia. Poleg srečnega para so bili (najbrž ne načrtno) navzoči njen varnostnik, nekaj domačinov in dva psa, od katerih je eden takoj zavohal nekaj slastnega: čokoladno torto, ki jo je za piknik pripravil Gayford.

Da je njuno družinsko življenje precej običajno, kaže tudi njen odgovor na vprašanje, ali ima kakšne posebne načrte za materinski dan, ki ga na Novi Zelandiji in še v nekaterih drugih državah praznujejo drugo nedeljo v maju. "Ne da bi vedela. Ko sem Clarku včeraj nekaj omenila, je sledil dolg premor in potem vprašanje: 'Kdaj je že to?' Tako da ne pričakujem veliko," je dejala v smehu.