Foto: EPA
Foto: EPA

"Pred petimi, šestimi leti sem bila resnično obupana nad podnebnimi razmerami. Delala sem stvari, vendar sem vedela, da lahko naredim veliko več glede na to, da imam platformo," je v intervjuju za USC Annenberg Media dejala 86-letna z oskarjem nagrajena igralka. "Težko mi je bilo vstati iz postelje, bila sem tako depresivna. Ko sem začela s svojim aktivizmom na polno, je depresija izginila."

To, da je aktivistka, ji pomaga ohranjati upanje, je dejala, čeprav je priznala, da trenutno živimo v zelo nevarnem času. "Mislim, da je najnevarnejša grožnja, s katero se spoprijemamo, podnebna kriza, kajti če se z njo ne bomo spoprijeli pravočasno, bo zelo težko doseči demokracijo, enakost, vse, kar si želimo v stabilni družbi."

Ko se je odločila, da se 100-odstotno posveti vprašanju podnebne krize, je poskušala ljudi opozoriti na to, kar prihaja. "Imamo približno šest let časa, da zmanjšamo emisije fosilnih goriv."

Njeno delo aktivistke se je zares začelo v 70. letih prejšnjega stoletja, ko jo je k temu spodbudil njen mentor. Ko mu je povedala, da ne bo več igralka, saj ji je pretežko, ko dela z ljudmi, ki so v zelo drugačnem položaju, ji je odgovoril: "Nimamo filmskih zvezd, potrebujemo jih. Ne samo, da bi morali nadaljevati to, kar počnete, ampak morate posvetiti več pozornosti temu, morate izkoristiti svojo prepoznavnost za aktivizem."

Zdaj si Fonda želi, da bi se tudi drugi zavzeli za to, za kar si prizadeva ona, tako mlade poziva k udeležbi na volitvah: "Prosim, volite in volite s podnebjem v srcu. Ljudje so zaskrbljeni zaradi podnebja, a tega ne pokažejo, ko volijo. S tem se moramo spoprijeti, če želimo imeti svetlo prihodnost. To je tvoja prihodnost, jaz bom mrtva."