Princesa Ajako je dahnila usodni
Princesa Ajako je dahnila usodni "da". Foto: Reuters
Cesarski svet je vlado sicer že pozval, naj začne razmišljati, o tem, da bi sprejeli poseben zakon, s katerim bi v cesarsko družino sprejeli tudi navadne smrtnike in tako cesarski družini omogočili preživetje. Foto: Reuters

Tako je postala prva japonska princesa, ki je to storila.

"Vesela sem, ker sem se poročila in ker naju je toliko ljudi obiskalo in nama čestitalo," je dejala princesa na tiskovni konferenci po zasebni ceremoniji. 28-letna princesa je na poroki nosila dvorni kimono in spete lase, kot se spodobi za aristokracijo. Ženin pa je nosil črn suknjič in sive hlače. "

Par se je seznanil pred manj kot letom dni, zaroko pa sta uradno naznanila 12. avgusta. Čeprav Ajako ni več več članica cesarske družine, dvora ne bo zapustila praznih rok, saj je kot neke vrste odpravnino prejela milijon dolarjev.

Kakšna bo usoda cesarske družine?
Pred Ajako je poroko z navadnim smrtnikom oznanila tudi princesa Mako, ki se bo s Kejem Komuro poročila leta 2020.

Poroka princese Mako v javnosti, predvsem zaradi tega, ker je najstarejša vnukinja cesarja Akihita, odmeva veliko bolj kot poroka Ajako. Vseeno pa se ob obeh porokah postavlja vprašanje, kakšna prihodnost čaka japonski cesarski dvor. Po porokah obeh princes bo namreč japonska kraljeva družina štela le še 17 članov, je poročala tiskovna agencija AP.

Da sta se princesi odločili poročiti zunaj cesarske družine, ni presenetilo nikogar, saj veliko izbire pravzaprav nimata. Če bi še naprej želeli ostati članici cesarske družine, bi se morali namreč poročiti z enim izmed svojih bližnjih sorodnikov.