Jason Derulo Foto: Reuters
Jason Derulo Foto: Reuters

Ameriški zvezdnik Jason Derulo je bil obtožen spolnega nadlegovanja, pravni postopek proti njemu je sprožila pevka, ki je podpisala z njegovo založbo. Emaza Gibson (Emaza Dilan), ki ji je Derulova založba Future History imprint (Atlantic Records) ponudila snemalno pogodbo, glasbenika zdaj toži, saj naj bi ta prekinil njuno delovno razmerje, potem ko ni privolila v več kot profesionalno razmerje.

Gibson je za NBC News povedala, da jo je ta izkušnja "travmatizirala." 34-letni Derulo je trditve že zanikal in jih označil kot "popolnoma lažne in škodljive". 25-letnica je v četrtek vložila tožbo zoper Derula na višjem sodišču v Los Angelesu, ta naj bi ji "zlonamerno" obljubil uspeh, nato pa to priložnost zavrnil.

Obstajala je izrecna zahteva po spolnosti v zameno za uspeh

Med drugim pevcu in tekstopiscu očita spolno nadlegovanje, kršitev pogodbe, ustrahovanje in nasilje. Pevka je za NBC News povedala, da je tesnobna in travmatizirana: "Spopadala sem se z nečloveškimi delovnimi razmerami." Dodala je: "Sem na tej točki, ko sem spet na ničli in nimam ničesar." Trdi tudi, da je pevec večkrat pritiskal nanjo in da je obstajala "izrecna zahteva po seksu v zameno za uspeh".

Ob neki priložnosti naj bi ji rekel, da bo morala sodelovati v spolnem ritualu, imenovanem "kozja koža in ribje luske," ki naj bi vključeval žrtvovanje koze in uživanje kokaina. Gibson prav tako trdi, da ji je bila vsiljena "neprimerno velika količinami alkohola". Njen odvetnik Ron Zambrano je v izjavi dejal, da je bilo Derulovo vedenje do mlade umetnice podlo: "Ne samo, da je prelomil obljube in kršil pogodbo, ampak so bile njegove grožnje s fizičnimi poškodbami in spolnimi napadi nezaslišane in nezakonite."

V izjavi, objavljeni na pevčevem Instagramu, je Derulo dejal: "Kategorično sem proti vsem oblikam nadlegovanja in ostajam zavezan podpori ljudem, ki sledijo svojim sanjam." Dodal je: "Prizadevam si živeti življenje na način, ki ima pozitiven vpliv, zato sem globoko užaljen zaradi teh obrekljivih obtožb." Emazi Gibson so pogodbo z založbo prekinili leta 2022, zdaj pa zahteva izplačilo neizplačanih plač, izgubo zaslužka in odškodnino za čustveno stisko.