Jackson je svoje življenje preživel v slavi in škandalih. Foto: AP
Jackson je svoje življenje preživel v slavi in škandalih. Foto: AP

Sodni izvedenci so v večini pritrdili trditvam obrambe, torej dedičev, da je Michael Jackson v času smrti izgubil večino svoje nekdanje slave. Kot je sodišče zapisalo v obrazložitvi, je bil pevec sicer v določenih trenutkih najbolj znana oseba na svetu, a hkrati večkrat tudi najbolj razvpita. Ob njegovi smrti ni bilo mogoče z gotovostjo trditi, da bosta njegova slika in ime še kadar koli kaj vredni.

Primer je na sodišče priromal zaradi trditev ameriških davčnih oblasti, da so dediči premoženja MJ-a v davčnem poročilu ob dedovanju napačno ocenili njegovo vrednost. Po mnenju davčne uprave je bila njegova podoba in pravica do uporabe njegovega imena in slike vredna vsaj 430 milijonov dolarjev.

Sodišče je odločilo, da je razlog za uspešno prodajo pevčevega imena in slike v zadnjih letih plod truda njegovih upravljavcev. Foto: Reuters
Sodišče je odločilo, da je razlog za uspešno prodajo pevčevega imena in slike v zadnjih letih plod truda njegovih upravljavcev. Foto: Reuters

Dediči so po drugi strani trdili, da so leta škandalov in blatenja njegovega imena storili svoje in da je resnična vrednost njegove podobe le slabih 2000 dolarjev. Ker se davčna uprava s tem ni strinjala in je zahtevala plačilo bistveno višjih davkov, se je začel dolgotrajen sodni proces, ki je epilog dobil včeraj zvečer po našem času.

Sodišče je skupaj z izvedenci pregledalo javno podobo pevca ob njegovi smrti in jo primerjalo z zvezdniki v podobnih položajih. Odločili so, da je v času njegove smrti obstajala resna možnost za to, da je njegovo ime popolnoma razvrednoteno. Čeprav se je v letih po njej izkazalo, da se Michaelovo ime in slika še vedno dobro prodajata, tega dediči v trenutku dedovanja niso mogli vedeti.

Sodišče je odločilo, da je bila prava vrednost omenjene sporne dediščine približno 4 milijone dolarjev. To je sicer še vedno več od ocene samih dedičev, a dovolj nizka vsota, da bodo ti morali le poravnati zaostale davčne obveznosti brez kakršnih koli kazni.