Zgodba Tonye Harding se je že večkrat znašla v filmih, a Jaz, Tonya je prvi projekt, ki je zastavljen bolj velikopotezno in meri onkraj televizijskih zaslonov. Foto: Reuters
Zgodba Tonye Harding se je že večkrat znašla v filmih, a Jaz, Tonya je prvi projekt, ki je zastavljen bolj velikopotezno in meri onkraj televizijskih zaslonov. Foto: Reuters
Tonya Harding je bila ves čas svoje kariere v senci karizmatične lepotice Nancy Kerrigan, zato se je odločila, da tekmico onemogoči. Foto: Reuters
Tonya Harding se je po izključitvi iz sveta drsanja dokaj uspešno ukvarjala z boksom. Foto: Reuters

Malce presenetljivo Hardingovo v biografski drami I, Tonya (Jaz, Tonya) igra avstralska lepotica Margot Robbie, ki so jo morali za vlogo dodobra preobraziti: 26-letnica se te dni po prizorišču snemanja sprehaja v tipičnem oblačilu devetdesetih – visoke kavbojke, kratek pulover in bujno natupirana trajna so bili takrat nepogrešljivi.

Zločinska naveza z možem
Film sledi zgodbi o dogodkih v zgodnjih devetdesetih, ki so vodili do napada na Tonyino glavno tekmico iz ameriške ekipe, graciozno Nancy Kerrigan, ki je v nasprotju z manj očarljivo Hardingovo veljala za ameriško ljubljenko. Hardingova in njen takratni mož Jeff Gillooly (v filmu ga igra Sebastian Stan) sta skupaj načrtovala zaroto in najela napadalca, ki naj bi Kerriganovi na treningu zlomil nogo in onemogočil njen nastop na olimpijskih igrah v Lillehammerju.

Napad je še toliko bolj zapisan v kolektivni spomin, saj se je plačanec na Nancy spravil med treningom v Detroitu, medtem ko so bile prižgane kamere: eden najbolj gledanih trenutkov v zgodovini ameriške športne televizije je prav prizor, ko je po udarcu šokirana Kerriganova sedela na tleh in se v joku spraševala: "Zakaj?"

A odnesla jo je brez zlomljene noge in po izpuščenem državnem prvenstvu, na katerem je zmagala Hardingova, je Nancy v celoti okrevala in na OI-ju v Lillehammerju dobila srebrno medaljo (premoč je morala priznati Ukrajinki Oksani Bajul), Tonya pa se je morala zadovoljiti z zgolj osmim mestom.

Po Tonyi še medijski linč Nancy
Gotovo pa ji je nekaj zadovoljstva prineslo dejstvo, da se je uspelo po uspehu na OI-ju javnosti zameriti tudi Nancy Kerrigan: ko sta s tretjeuvrščeno, Kitajko Čen Lu, kar dolgo čakali na podelitev medalj in so ji povedali, da zamujajo zato, ker po zmagi objokani Bajulovi popravljajo ličila (kar sploh ni bilo res, ampak so imeli organizatorji težave z iskanjem posnetka ukrajinske himne), je Nancy, vidno naveličana, pripomnila: "Ah, dajte no. Tako in tako bo prišla ven in se spet cmerila."

In kot da to še ni bilo dovolj, se je nato v slabi luči pokazala še svojim največjim sponzorjem, Walt Disney Worldu, saj je med promocijsko parado - pomotoma v mikrofon - izjavila: "To je neumno. Na živce mi gre. To je najbolj neumna stvar, kar sem jih kdaj naredila." Kasneje se je sicer poskušala izgovoriti na to, da so njene besede vzeli iz konteksta, a se ji javne podobe nikoli ni uspelo v celoti oprati.

Po drsanju boks in avtomobilske dirke
Ko so po koncu OI-ja podrobnosti napada na Kerriganovo prišle na dan, se je Hardingovi kljub hudemu prekršku uspelo izogniti zaporu, saj se je pogodila za pogojno kazen, družbenokoristno delo in kazen 160.000 dolarjev. So jo pa za vedno izključili iz Ameriške zveze umetnostnih drsalcev.

Kasneje se zdaj 46-letna nekdanja drsalka, ki ima s tretjim možem šestletnega sina, tudi poklicno ukvarja z boksom in nastopa v resničnostnih šovih, rada sede tudi za volan dirkalnikov.