Clancy je za CNN poročal tudi iz številnih vojnih žarišč - na sliki med oglašanjem iz Iraka. Foto: Twitter
Clancy je za CNN poročal tudi iz številnih vojnih žarišč - na sliki med oglašanjem iz Iraka. Foto: Twitter
Najspornejši Clancyjev tvit, ki je ob Judih domnevno užalil še invalide. Foto: Twitter
Clancy je bil eden bolj znanih obrazov TV-mreže s sedežem v Atlanti. Foto: CNN

Clancyja, ki je za ameriško TV-mrežo CNN delal kar 34 let, je odnesel en večer nepremišljenega tvitanja, med katerim se je s podporniki Izraela zapletel v razgreto debato.

Vse se je začelo 7. januarja, na dan pokola na sedežu francoske satirične revije Charlie Hebdo, ko je veteranski poročevalec, ki je med drugim poročal tudi iz BiH-a, Somalije in Egipta, tvitnil, da se pri Charlie Hebdoju nikdar niso posmehovali preroku, ampak so se zgolj posmehovali, kako skušajo "strahopetneži" izkriviti njegov nauk.

Njegovi izjavi sta se postavila po robu dva tviteraša izraelskega rodu - Oren Kessler in "ElderofZiyon". Kessler iz neokonservativnega možganskega trusta Fundacija za obrambo demokracij, ki je Clancyju odgovoril: "Absolutno napak. Revija je bila v preteklosti že tarča zaradi številke, v kateri so Mohameda navedli kot gostujočega urednika." Proizraelski bloger ElderofZiyon pa: "@clancy cnn, morda bi si moral raje ogledati karikature, preden tvitaš o njih."

Na to je Clancy odgovoril s tvitom "Hasbara?", kar je hebrejsko ime izraelske propagande za izboljšanje podobe Izraela v tujini. Kritiki izraelske politike termin pogosto uporabljajo v slabšalnem pomenu.

Spopad tviterašev
Od tu dalje je vse skupaj naglo ušlo izpod nadzora. "Krasno. Proizraelski glas nas skuša prepričati, da so bili satiriki v resnici protimuslimanski in so bili zato napadeni," je zapisal Clancy, ki je uporabnike Twitterja obtožil, da izkoriščajo pariški pokol za PR-ovsko kampanjo za Izrael. Nato je nadaljeval z vrsto do Izraela zelo kritičnih tvitov - med drugim je omenil predstavnike Izraela, ki jim sodijo na mednarodnem sodišču v Haagu (ICC), in izraelske naselbine v Gazi, kar je tema, o kateri je Clancy kot novinar obširno poročal. "Čeprav imajo Palestinci malo upanja, da bi prepričali kogarkoli na ICC o vojnih zločinih, pa jim dobro kaže z naselbinami," je zapisal.

"Prepričanje, da je vsak musliman teroristični nasprotnik resnice, pravice in ameriškega načina življenja, je treba dati na preizkus. Po mojem." Proizraelskemu tviterašu z uporabniškim imenom HumanRights2K pa: "Hvala za vpogled v tvoje sanje. Vsak, ki se postavi za človekove pravice, je antisemit. Odličen vzdevek."

Užalil invalide
Morda še najbolj žaljiv pa se je mnogim zdel Clancyjev tvit, ki so ga skupine za zaščito oseb s posebnimi potrebami označile za posmehovanje invalidom: "Zberi se, @HumanRights2K. To je moj petek zvečer. Ti in Hasbarina ekipa se morata spraviti na kakega kriplja na robu črede." Mimogrede, Clancy je to tvitnil v sredo, (tudi) zato so ga mnogi obtožili, da je "očitno" tvital pijan.

Novinar, ki je za svoje poročanje iz Ruande, BiH-a in Somalije prejel številne nagrade, je v četrtek nato svoj račun na Twitterju izbrisal, v petek pa podal svoj odstop. "Skozi vse, kar smo prestali skupaj, je bil CNN kot moja druga družina. To nekaj pomeni. Ko se oziram na vse krasne pretekle dogodivščine in dosežke, vam želim veliko uspehov v prihodnosti," je zapisal Clancy v svojem poslovilnem pismu.

Njegov odhod je potrdil tudi CNN-ov tiskovni predstavnik: "Jim Clancy ni več pri CNN-u. Zahvaljujemo se mu za več kot tri desetletja odličnega dela in mu želimo samo najbolje."

CNN je leta 1980 ustanovil medijski magnat Ted Turner, ki so ga judovske skupine v preteklosti že obtoževale antisemitizma. Mreža danes spada pod Turner Broadcasting Sytem, podružnico Time Warnerja, Turner pa se je svojega zadnjega sestanka upravneag odbora udeležil leta 2006 potem, ko se je že pred tem večkrat zapletel v spor z novimi lastniki.
Clancyjev primer dajejo mnogi zdaj kot vzorčni dokaz, da v družbi veljajo dvojna merila svobode govora.