Johnny Depp na sodišču. Foto: Reuters
Johnny Depp na sodišču. Foto: Reuters

58-letni igralski zvezdnik, ki nekdanjo ženo toži zaradi obrekovanja v komentarju v časopisu Washington Post (v katerem se je Heard označila za žrtev družinskega nasilja), je med kar tri ure trajajočim pričanjem pojasnil, da se je za tožbo odločil, da z njo popravi svoj ugled in predvsem zaščiti otroka. "Zdelo se mi je nujno, ne le, da se postavim zase, ampak da zaščitim svoja otroka," je med drugim poudaril.

Trditve, da je bil v zakonu nasilen, so bile, je zatrdil, popoln šok, saj ni nikoli dvignil roke na Heard. "Niti nisem v življenju nikoli udaril katere koli ženske," je zatrdil. Dodal je, se mu je zaradi trditev, ki jih je Heard zapisala v omenjenem uvodniku, sesul svet: "Zelo nenavadno je, ko si en dan nekakšna Pepelka, potem pa nenadoma, v 0,6 sekunde postanem Quasimodo."

Amber Heard je po poročanju Reutersa pričanje nekdanjega moža spremljala brezizrazno. Foto: Reuters
Amber Heard je po poročanju Reutersa pričanje nekdanjega moža spremljala brezizrazno. Foto: Reuters

V odgovorih na vprašanja svojih zastopnikov je Depp med drugim opisal svoje otroštvo in zlorabo nasilne matere, ki je otroke in moža nenehno verbalno zlorabljala, pri čemer pa je oče le redko izgubil živce, a ni nikoli udaril žene, ampak je približno trikrat s pestjo močno udaril v steno, pri čemer se je enkrat celo huje poškodoval. Oče je družino zapustil, ko je bilo igralcu 15 let, sledilo je težavno obdobje, v katerem je Depp "poskusil vsa mamila, za katera je vedel". Njegova zasvojenost se je ponovila tudi med snemanjem Piratov s Karibov, ko je po poškodbi začel jemati opiate in postal zasvojen z njimi, a je krizo premagal.

Kot je zatrdil, so bile trditve nekdanje žene o hudi zasvojenosti sicer "precej pretirane". "Mnogo tistega, kar je bilo izrečeno, je preprosto laž," je bil jasen Depp in dodal: "Mislim, da je bila zasvojenost zanjo lahka tarča."

Igralec bo na prostor za priče znova sedel danes, ko bo odgovarjal na vprašanja tožeče strani. Amber Heard je pričanje spremljala hladno, občasno si je kaj zapisala v beležko, ob tem navaja Reuters. Heard je sicer pred sojenjem v zapisu na družbenih medijih opozorila, da Deppa v uvodniku ni nikoli imenovala z imenom in priimkom, ampak je želela le "opozoriti na ceno, ki jo plačajo ženske, če spregovorijo proti vplivnim moškim". "Še vedno plačujem to ceno, ampak upam, da bom lahko po tem sojenju vse skupaj pustila za sabo kot Johnny," je še dodala. Ravno argument, da Deppa ni nikoli izrecno imenovala, je glavni argument njenih zagovornikov, pri čemer Deppova odvetniška ekipa opozarja, da ni dvoma, koga je imela pri pisanju v mislih, zato odsotnost imena ne igra nobene vloge.

Gre sicer že za drugo sojenje, povezano z razburkanim zakonom Heard - Depp. V prvem, ki je potekalo v Londonu, je Depp tožil The Sun zaradi navedb, da je "pretepač žene", in tožbo izgubil, saj je sodišče na podlagi pričanj in dokazov odločilo, da je Depp večkrat napadel Heard in da se je ta bala za življenje. Potem ko je Depp vložil 50-milijonsko odškodninsko tožbo proti njej, mu je Heard sicer "vrnila" z vložitvijo svoje tožbe, ki je težka 100 milijonov.

Sojenje naj bi trajalo šest tednov. Foto: Reuters
Sojenje naj bi trajalo šest tednov. Foto: Reuters

Na tokratnem sojenju, ki poteka v ameriški zvezni državi Virginiji in ki naj bi trajalo okoli šest tednov, so za zdaj v ospredju odnosi med obema igralcema. Med drugim je medicinska sestra Debbie Lloyd, ki je Deppu pomagala skozi bitko z odvisnostjo in ga je nekaj tednov nenehno spremljala, pričala, da je Heard Deppa nenehno verbalno provocirala – tudi v obdobju intenzivnega odvajanja –, a se ni igralec nikoli odzval z nasiljem. Podobno je zatrdil tudi neki član snemalne ekipe, ki je z Deppom delal več kot 20 let.

Na seznamu potencialnih prič so sicer številna znana imena, na primer nekdanji partner Amber Heard, Elon Musk, in Deppov prijatelj James Franco.