Joni Mitchell je zapela skupaj z Jonom Batistom, Brandi Carlile in skupino Lucius. Foto: Reuters
Joni Mitchell je zapela skupaj z Jonom Batistom, Brandi Carlile in skupino Lucius. Foto: Reuters

Na odru dobrodelne prireditve MusiCares, ki vsako leto poteka pred podelitvijo grammyjev, se je zbrala vrsta izjemnih pevcev, od Johna Legenda, Cyndi Lauper, Billyja Porterja do Brandi Carlile. Vsak od njih je zapel svojo najljubšo pesem Joni Mitchell, ki bo na nedeljski podelitvi grammyjev izročila eno od nagrad.

Po skoraj treh urah izjemnih nastopov in govorov pa je sledilo veliko presenečenje za zbrane v dvorani: na oder je stopila 78-letna kantavtorica. "To je res poseben večer. Ne vem, kaj naj rečem drugega. Ne želim reči, da sem počaščena. To je jasno," je dejala. "Zelo impresionirana sem bila nad kakovostjo talenta, ki je danes tukaj. Vse je bilo izjemno."

Sorodna novica Za grammyja največkrat nominiran Jon Batiste, med kandidati za najboljše tudi ABBA

Potem se je pridružila pevcem pri dveh svojih pesmih The Circle Game in Big Yellow Taxi.

V Kanadi rojena pevka, ki je že desetletja ena najvplivnejših glasbenic, se po možganski anevrizmi leta 2015, ko ni mogla ne hoditi ne govoriti, le redko pojavlja v javnosti. V petek se je na oder povzpela s pomočjo palice.

MusiCares je dobrodelna veja Recording Academy, ki zbira denar za pomoč glasbenikom, ki se bojujejo z zdravstvenimi in drugimi težavami. Za osebnost leta so letos izbrali Joni Mitchell kot poklon njenemu kreativnemu in filantropičnemu delu.

Cyndi Lauper se je kolegici poklonila z besedami, da jo je začela poslušati pri 15 letih. "Nikoli prej nisem slišala nikogar peti tako intimno o tem, kako je biti mlada ženska, ki išče pot po tem svetu."

Pevka je leta 1997 postala del hiše slavnih Rock and Roll Hall of Fame.