Jovanka in Josip Broz Tito sta nekoč na Brionih gostila tuje državnike in velika imena zabavne industrije z vsega sveta. Foto:
Jovanka in Josip Broz Tito sta nekoč na Brionih gostila tuje državnike in velika imena zabavne industrije z vsega sveta. Foto:

Jovanko Broz bi radi videli na Brionih, ker bi Istra od tega imela koristi.

Hrvaški poslanec Damir Kajin
Brioni
Območje Brionov je danes zaščiteno kot hrvaški narodni park.
Istrski veljaki na Brione vztrajno vabijo Titovo vdovo Jovanko Broz. Se bo zdaj, ko ima potni list, odzvala vabilu?

Jakovčić je Jovanko Broz na Brione povabil že pred tremi leti, njegovo povabilo pa je spet aktualno, saj je vdova nekdanjega jugoslovanskega voditelja Josipa Broza - Tita dobila potni list. "Vabila ne bom znova pošiljal, čeprav se mi je Jovanka takrat osebno zahvalila in odgovorila, da ne more priti zaradi težav s stanovanjem in potnim listom. Če bo prišla, bom izjemno vesel," je dejal Jakovčić, sicer predsednik Istrske demokratske skupščine (IDS).

Jovanka vesela, da ima Istra rada Tita
Tudi predsedniški kandidat IDS Damir Kajin meni, da je Jovanka Broz dobrodošla na Brionih in v Istri. "Obisk spremljevalke človeka, ki ga Istra globoko spoštuje, ne le zaradi njegovega lika in dela, temveč zaradi zgodovinskega dejstva, da brez NOB-a in antifašizma Istra ne bi bila del Hrvaške, bo potrditev Istre. To pomeni, potrditev vseh vrednot, ki jih v Istri živimo in promoviramo. Jovanko Broz bi radi videli na Brionih, ker bi Istra od tega imela koristi," je dejal Kajin, sicer poslanec v hrvaškem saboru.

Splitski časnik Slobodna Dalmacija še piše, da je Brozova, ki živi v določeni izolaciji v Beogradu, leta 2006 odgovorila na prvo Jakovčićevo vabilo prek srbskega ministra za delo in socialo Rasima Ljajića. Kot je takrat zapisala, je izjemno vesela, da se je istrski župan v težkih časih spomnil nanjo. Dodala je, da je vesela tudi zato, ker Istra goji lepe spomine na Tita, ki je zelo imel rad Istro ter Brione in ju je uveljavil po vsem svetu, povzema Slobodna Dalmacija.
Nekdaj Titova rezidenca, danes konferenčni center
Brioni so skupina 14 majhnih otokov na severu Jadrana, ki jih od zahodne obale istrskega polotoka ločuje ožina Fažana. Največji otok, Veli Brion, leži dva kilometra od obale. Otoki, ki slovijo po izjemni naravni lepoti, so priljubljen počitniški cilj petičnežev in hrvaški narodni park.

Po drugi svetovni vojni so Brioni postali del Jugoslavije in državni vodja Josip Broz - Tito si je tam zgradil osebno poletno rezidenco, za katere je načrte izdelal sloviti slovenski arhitekt Jože Plečnik. Na Brionih je Tita obiskalo skoraj 100 tujih državnih voditeljev, pa tudi filmski zvezdniki, kot so Elizabeth Taylor, Richard Burton, Sophia Loren, Carlo Ponti in Gina Lollobrigida. Leta 1983, tri leta po Titovi smrti, so otoke razglasili za jugoslovanski narodni park.

Leta 1991 je Hrvaška postala neodvisna država in Brioni so postali mednarodni konferenčni center, tam so spet odprli hotele in safari park, v katerem so tudi živali, ki so jih državniki podarili Titu - med njimi slona Sony in Lanka, ki ju je v dar dobil od Indire Gandi. Od leta 2004 na Brionih spet prirejajo turnirje v polu.

Jovanko Broz bi radi videli na Brionih, ker bi Istra od tega imela koristi.

Hrvaški poslanec Damir Kajin