Nevesta je imela čustven govor. Foto: Reuters
Nevesta je imela čustven govor. Foto: Reuters

Žena Juliana Assangea, oblečena v poročno obleko priznane modne oblikovalke Vivienne Westwood, je imela po poročnem obredu, ki je potekal v urah obiska, čustven govor pred množico, ki se je zbrala pred zaporom. "Zelo sem vesela, a obenem zelo žalostna ... Želim si, da bi bil tukaj ... To, kar doživljamo, je nečloveško."

Moris je zadrževala solze in nadaljevala: "On je najbolj neverjetna oseba na svetu in moral bi biti svoboden. Toda najina ljubezen nas bo popeljala skozi."

Figuri mladoporočencev na poročni torti. Foto: Reuters
Figuri mladoporočencev na poročni torti. Foto: Reuters

Poroka je bila strogo nadzorovana, je povedala Moris. "To ni zaporniška poroka. To je dokaz ljubezni in odpora navkljub zaporniškim zidovom, političnemu preganjanju, samovoljnemu pridržanju, kljub škodi in nadlegovanju, ki so ga zadali Julianu in naši družini. Njihove poteze samo krepijo najino ljubezen."

Na poroko sta bili povabljeni priči in štirje drugi gostje. Ti so po obredu takoj zapustili zapor.

50-letni Assange in 38-letna Moris sta se spoznala leta 2015 na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, kjer je Assange leta 2012 poiskal zatočišče. Leta 2019 mu je nato veleposlaništvo odreklo gostoljubje, britanske oblasti pa so ga zaprle zaradi kršenja določil o varščini.

Avstralski državljan se je sicer na veleposlaništvo zatekel pred izročitvijo v ZDA, kjer mu zaradi razkritij zaupnih dokumentov, med drugim o vojnah v Iraku in Afganistanu, grozi do 175 let zapora.