Kim na obisku pri Ri (druga z leve) in njeni družini v novem stanovanju. Foto: Reuters
Kim na obisku pri Ri (druga z leve) in njeni družini v novem stanovanju. Foto: Reuters

Voditeljica Ri Chun-hee je že vse od sredine 80. let prejšnjega stoletja prvi obraz osrednje severnokorejske televizije KCTV. V 50-letni karieri je poročala o nekaterih najpomembnejših dogodkih v Severni Koreji, od smrti prvega voditelja Kim Il Sunga leta 1994 do prvega preizkusa jedrskega orožja leta 2006.

79-letna voditeljica je poleg prepoznavnega sloga oblačenja tradicionalna oblačila, zaradi katerega so jo zahodni mediji poimenovali "rožnata dama", poznana tudi po svojem prepoznavnem glasu in strastnem načinu poročanja, navaja ameriška televizija NBC News.

Ri Chun-hee je Kimu povedala, da je njen novi dom v luksuznem stanovanjskem kompleksu "kot hotel" in da je njena družina "v solzah globoke hvaležnosti prebedela vso noč". Kim ji je odvrnil, da je ona eden od "zakladov" naroda, poroča KCNA.

Severna Koreja je dokončanje stanovanjskega kompleksa ob reki Pothong v Pjongjangu napovedala pred petkovo 110-letnico rojstva Kim Il Sunga, dedka Kim Džong Una. Voditelj je dal pobudo, da se stanovanja podarijo tistim, "ki so prispevali k blaginji in razvoju države", je poročilo KCNA povzela francoska tiskovna agencija AFP.