Revija GQ vsako leto z nazivom "moški leta" počasti tiste, ki so oblikovali kulturo, modo, zabavo in šport. Dve od treh ameriških naslovnic za "moškega leta" krasita igralec Jacob Elordi in raper Travis Scott, na tretji pa je Kim Kardashian, oblečena v androgeno obleko. To je nekatere razjezilo, saj bi morali biti po njihovem mnenju na naslovnici glede na naziv samo moški.

Zvezdnica resničnostne televizije in vplivnica naj bi si tudi zaradi modnega podjetja Skims, v okviru katerega se je prvič lotila moškega spodnjega perila, in drugih podjetniških podvigov v izboru prislužila tudi naziv "tajkun leta". Ta poteza je pri nekaterih prav tako sprožila zmedo in jezo.

"Menim, da je to neobčutljivo. Kot družba se še vedno borimo za pravice žensk, transspolnim osebam ne pustimo, da tekmujejo v ženskih športnih kategorijah ali pa da bi oglaševali na primer ženske obleke, a na naslovnico kot moškega leta damo žensko, Kim Kardashian, in to je v redu? Niso mi všeč dvojna merila," je zapisal nekdo, drugi pa so se spraševali, ali je biti uspešna poslovna oseba "moška" značilnost. "Kim Kardashian je vaš moški leta? Bodite resni za preklet trenutek," je zapisala ena izmed uporabnic družbenih omrežij, še ena pa je reviji očitala, da "niso razumeli naloge". Eden izmed uporabnikov se je začel spraševati, koliko časa bo zahodna družba še "poniževala moške", nekaterim se zdi, da to prikrajša uspešne moške, poroča Daily Mail.

Že v preteklosti so bile na naslovnici ženske

Letos je sicer več kot polovica nagrajencev žensk. Na seznamu moških leta, na katerega so se uvrstili tudi raper Offset, modni oblikovalec Tom Ford, glasbenik Andre 3000 in komik Tim Robinson, so se 43-letnici pridružile tudi filmska režiserka Celine Song, Simone Rocha, skupina Flo, Katarina Johnson-Thompson in Jenni Hermoso. Da je 11 od 20 nagrajencev žensk, so nekateri kritiki označili za sramotno, poteza naj bi moške prikazala kot šibke, se norčevala iz njih, ženske pa poveličevala.

Odločitvi so nekateri vseeno stopili v bran in pojasnili, da seznam sestavljajo raznolike osebe, tako moški kot ženske, namenjen je bolj "osebam leta", ne glede na spol. Kim naj bi tako bila samo še en primer ženske na naslovnici. Že v preteklosti so bile namreč na letni izdaji revije naslovnice ženske, med drugim tudi Rihanna, Megan Thee Stallion, Jennifer Lopez, Jennifer Aniston in Scarlett Johansson. Prva ženska, ki je prejela naziv, pa je bila leta 2018 Rose McGowan, ki je prejela to čast zaradi svojega dela pri gibanju #MeToo.

Ob tej priložnosti se je v intervjuju za GQ odprla o tem, kako jo je ločitev staršev, ko je bila še otrok, presenetila, kako ji je ta izkušnja pomagala pri spopadanju z lastnim razhodom z raperjem Ye-jem, s katerim ima štiri otroke. Spregovorila je tudi o smrti svojega očeta, o tem, kako je predana krščanski veri in kako si še naprej prizadeva, da bi leta 2024 ali 2025 opravila odvetniški izpit in postala odvetnica.