Li Jundi se je izstrelil med klavirske zvezdnike leta 2000, ko je kot 18-letnik osvojil prestižno Chopinovo tekmovanje. Foto: EPA
Li Jundi se je izstrelil med klavirske zvezdnike leta 2000, ko je kot 18-letnik osvojil prestižno Chopinovo tekmovanje. Foto: EPA

Čeprav policija v izjavi za javnost ni razkrila Lijevega imena, pa so kitajski državni mediji potrdili, da gre za glasbenika. Novica je šokirala številne oboževalce kitajskega "klavirskega princa", kot ima vzdevek.

Li je pri rosnih 18 letih postal najmlajši pianist – in prvi Kitajec – ki je leta 2000 zmagal na najprestižnejšem mednarodnem Chopinovem klavirskem tekmovanju. Nastopa po vsem svetu, na Kitajskem pa velja za velikega zvezdnika, poroča BBC.

"O, moj bog, ne morem verjeti. Je to res isti Li Jundi, ki ga tako občudujemo?" je zapisal neki uporabnik na kitajskem družbenem omrežju Weibo.

Spet drugim se porajajo vprašanja glede tega, kako so ga ujeli. "Zanima me, kako je zadeva prišla na dan. Ko vidiš 39-letnega moškega in 29-letno žensko, kako vstopata skupaj v stanovanjski blok, kako so ljudje vedeli, da je ona prostitutka, on pa njena stranka? Lahko bi bila zakonca, prijatelja, ljubimca," je zapisal drugi.

Po objavi novice so iz kitajske zveze glasbenikov sporočili, da bodo Liju odvzeli člansko izkaznico, saj da predstavlja "izjemno negativen družbeni vpliv".

Nekateri opazovalci menijo, da bi njegova aretacija lahko služila kot opozorilo drugim "nemoralnim" zvezdnikom v času, ko Kitajska krepi pritisk na zabavno industrijo. Po kitajski zakonodaji se lahko tiste, ki najemajo spolne storitve ali delajo kot zvodniki, pridrži do 15 dni v priporu in se jih oglobi z do 5000 juani (570 evrov).