Karel III. je na Pozdrav zastavi prvič po tridesetih letih prijahal. Tokrat v družbi princa Williama, princa Edwarda in princese Ane. Foto: Reuters
Karel III. je na Pozdrav zastavi prvič po tridesetih letih prijahal. Tokrat v družbi princa Williama, princa Edwarda in princese Ane. Foto: Reuters

Praznovanja se je udeležila večina članov kraljeve družine, med njimi tudi valižanska princ in princesa William in Kate. Princ Harry na slovesnost ni bil povabljen. Med gosti so tudi britanski premier Rishi Sunak ter številni predsedniki in predstavniki držav Commonwealtha. Poleg pompozne parade so kraljevi dan zaznamovali tudi s pozdravom z balkona Buckinghamske palače. Pozdrav zastavi je tradicija, ki jo na britanskem dvoru gojijo že več kot 260 let, slavje pa vključuje vojaško parado z več sto konjenikov.

Na letošnji paradi je sodelovalo več kot 1400 vojakov, 200 konjev in 400 glasbenikov. Člani kraljeve družine so se dopoldne z dvora Buckinghamske palače bodisi na konjih bodisi v kočijah odpravili proti paradi, po ogledu pa sta sledila kraljevi pozdrav z balkona palače in prelet Rdečih puščic, najboljših pilotov britanskega vojnega letalstva.

Čeprav Karel III. rojstni dan praznuje novembra, je Pozdrav zastavi skoraj izključno zaznamovan v poletnih mesecih. Tudi kralj Edvard VII., ki je vladal med letoma 1901 in 1910, je rojstni dan praznoval novembra, ki pa preprosto ni najbolj primeren mesec za tako velike prireditve na prostem. Britanskemu muhastemu vremenu se mora očitno morajo prilagoditi tudi najpomembnejši posamezniki v državi. Tudi kraljica Elizabeta II. (rojena aprila) in njen oče Jurij VI. (rojen decembra) sta praznovala v poletnih mesecih.

Pozdrav zastavi

Tradicija Trooping the colour (Pozdrav zastavi) izvira iz 17. stoletja kot del priprav na bojevanje, ko so zbrali zastave polkov in jih pokazali vojakom, preden so šli v bitko, da so jih ti nato v zmedi med bojevanjem lahko prepoznali in ocenili svoj položaj na bojišču.