Britanski kralj Karel III. med božičnim nagovorom. Foto: Reuters
Britanski kralj Karel III. med božičnim nagovorom. Foto: Reuters

74-letni monarh je poslanico posnel pred dnevi v kapeli svetega Jurija na gradu Windsor. Z velikim božičnim drevesom v ozadju je dejal, da "z vsem srcem" verjame v Boga in dobro ljudi, kot je to počela tudi njegova mati. "Verjamem v sposobnost vsakega človeka, da se lahko s sočutjem in dobroto dotakne drugih in svet okoli sebe osvetli z žarkom upanja. V teh časih velike napetosti in težav, ko mnogi po svetu trpijo v vojni, lakoti, naravnih nesrečah, ali iščejo poti, da lahko plačajo račune, verjamem, da se v vsakem človeku skriva dobro," je še dejal.

V govoru je omenil prvorojenca princa Williama in njegovo ženo Catherine in ju pohvalil za njuno dobrodelnost. Drugega sina Harryja in njegove žene Meghan, ki sta nedavno znova razburkala dvor z Netflixovim dokumentarcem, v katerem sta proti sorodnikom uperila veliko puščic, ni omenil.

Božični govor je prvi imel leta 1932 kralj Jurij V., s to tradicijo pa je nadaljevala tudi kraljica Elizabeta II., ki je Britancem vladala kar 70 let.

Princ William z družino. Foto: Reuters
Princ William z družino. Foto: Reuters

Maša in kosilo na posestvu Sandringham

Najožji člani kraljeve družine sicer božični dan prvič po koncu pandemije covida-19 preživljajo skupaj na posestvu Sandringham na vzhodu Anglije, kjer so se po tradiciji zbrali na božičnem kosilu. Zadnjič so se v tem dvorcu zbrali leta 2019.

Dopoldne so se udeležili božične maše in pozdravili zbrane navdušence nad monarhijo. Williamu in Catherine so se pridružili vsi trije otroci, tudi najmlajši, princ Louis, ki je imel pod plaščkom oblečene kratke hlače in dokolenke. Z izbranci iz množice sta poklepetala tudi kralj Karel III. in kraljica žena Camilla.

V soboto pa se je v Westminstrski opatiji v Londonu na povabilo princese Valižanske zbralo 1800 gostov, ki so prisluhnili božičnim pesmim. Srca Britancev sta osvojila princa George in Charlotte, ki sta se pridružila v prepevanju.

Na božičnem dogodku so se spomnili tudi septembra umrle britanske kraljice Elizabete II. Kate je v govoru dejala: "Njeno visočanstvo je imelo božič v svojem srcu, saj je verjela, da je to praznik, ki ljudi poveže in nas spomni na pomen vere, prijateljstva in družine ter spodbudi, da pokažemo empatijo in sočutje."

Poudarila je tudi, da bo to prvi božič brez monarhinje, ki je umrla 8. septembra na gradu Balmoral na Škotskem, stara 96 let. Med slovesnostjo se je na klavirju prikazalo več fotografij umrle kraljice.

Dogodka so se udeležili vsi najvidnejši člani kraljeve družine – poleg Kate in njenega moža, princa Williama, tudi kralj Karel III. z ženo Camillo, vojvoda in vojvodinja Wesseška ter kraljičine vnukinje princesi Beatrice in Eugenie ter Zara Tindall.

Božične pesmi so zapeli znani britanski pevci, kot so Craig David, Alfie Boe in Melanie C, igralki Kristin Scott Thomas in Catherine Zeta-Jones pa sta povezovali program.

Harry in Meghan zavrnila opravičilo tabloida

Britanski tabloid The Sun se je opravičil za kolumno, v kateri je televizijec Jeremy Clarkson izrazil sovraštvo do Meghan, vojvodinje Susseške. Clarkson je v kolumni zapisal, da Meghan Markle "sovraži na celični ravni" in da "sanja o dnevu, ko bo (Meghan) prisiljena gola paradirati po ulicah vseh mest v Veliki Britaniji, medtem ko bodo množice vzklikale 'sramota!' in vanjo metale kepe iztrebkov".

Na opravičilo sta se odzvala Meghan in njen mož, princ Harry, in kritizirala opravičilo tabloida, ki sta ga označila "za piarovsko potezo". "Tabloid se ni neposredno opravičil vojvodinji. Pravo opravičilo bi bilo, če bi spremenili način svojega poročanja in etnične standarde," sta sporočila.